La nivel global, doar unul din patru lideri de business este femeie
Cu toate ca cifra este în continuare mică, se observă o îmbunătățire a situației față de anul 2008, transmite Indian Times.
Raportul, numit Moving The Needle for Women Leaders, arată că din toat țările lute în calcul, SUA și Canada stau cel mai bine când vine vorba de femeile aflate în poziții de conducere îb companii.
Mai exact, o treime dintre directorii firmelor din aceste state sunt de sex feminin.
(In)egalitatea de gen în România
La nivelul blocului comunitar, persoanele de sex masculin câștigă cu 15% mai mult decât cele de sex feminin. În România procentul este de 8%. Dar să nu batem din palme prea repede. Motivul? Femeile lucrează, în continuare, în număr mai mare în sectoarele mai prost plătite și mai puțin în posturile decizionale.
Mai mult, la angajare, tinerele încă se confruntă cu mai multe dificultăți decât tinerii. În plus, ele sunt mai susceptibile decât bărbații să ocupe posturi cu normă parțială sau să își întrerupă cariera pentru a se ocupa de copii sau de un părinte bolnav. Această inegalitate are efecte și asupra pensiilor femeilor, care sunt, în medie, cu 39% mai mici decât ale bărbaților.
De asemenea, cifrele Global Gender Gap Report din noiembrie 2015 arată că România se află pe locul 77 din 145 în privința parității dintre genuri, în ciuda unei legislații preponderent aliniate la standardele europene și a unor rate de înscriere în învățământul secundar și terțiare care ne plasează în capul listei globale.
Iar când vine vorba de poziții de lider, lucrurile stau și mai prost. România a înregistrat un regres în ceea ce privește egalitatea de gen în cadrul pozițiilor executive și în consiliile de administrație și supraveghere ale societăților listate din țara noastră, comparativ cu celelalte state europene, dar și față de SUA și Asia.
Mai exact, se observă că doar 20% dintre companii au femei în poziții de top management, deși 57% dintre femei participă la piața muncii (comparativ cu 73% bărbați), că doar 32% dintre legislatori, oficiali de rang înalt și manageri sunt femei și multe alte date care arată că egalitatea în ochii legii nu este o egalitate de fapt.