Leadership-ul intre masculinitate si feminitate
Un bun manager trebuie sa stie in ce fel se defineste cultura din compania pe care o conduce si cum este el perceput de catre angajati.
Dar ce se intelege prin stilul masculin in leadership? Potrivit unui specialist american, dr. Anne Cummings, barbatii se concentreaza mai mult asupra sarcinii, iar femeile mai mult asupra relatiilor interpersonale. Asadar, stilul masculin are la baza un comportament axat pe productivitate si indeplinirea sarcinilor, iar stilul feminin este mai orientat pe armonia relatiilor cu cei din jur si mai democratic. In plus, nota Cummings, barbatii isi asuma riscuri intelectuale mai mari, au o stima de sine mai mare, in timp ce femeile se adapteaza mai bine si sunt mai eficiente cand au de rezolvat probleme. Diferentele de stil nu sunt neaparat mai bune decat altele, atunci cand iti construiesti un stil, dar managerii de top trebuie sa isi cunoasca stilul si cum se raporteaza el la ceilalti din organizatie si din afara organizatiei. Top managerii au la indemana testele de evaluare a personalitatii pentru a-si masura propriile trasaturi de personalitate si pe cele ale celor cu care lucreaza. Unul dintre aceste teste este Bem Sex Role Inventory, al Sandrei Bem, care cere respondentilor sa se descrie, alegand dintre 60 de atribute, pe cele care le caracterizeaza cel mai bine personalitatea. Astfel de teste ii pot ajuta pe manageri sa evite nepotrivirea de roluri si le permit sa isi armonizeze comportamentul de lider cu trasaturile de personalitate.
Incongruenta de roluri le afecteaza in mai mare masura pe femei decat pe barbati. Liderii femei cu un stil de conducere masculin se confrunta cu o nepotrivire de rol, care poate fi perceputa in mod negativ si poate starni reactii din partea angajatilor, mai ales la venirea in companie. Potrivit studiului asupra influentei sociale (R. Carli, 1999), femeile care dovedesc competenta, sunt directe si autoritare, se bucura de mai putina influenta decat barbatii care afiseaza acelasi comportament.
Dar stilul de leadership este adaptabil diferitelor circumstante. Uneori, intr-o situatie de criza, stilul masculin de leadership se poate dovedi mai eficient. Alteori, in timpul unui brainstorming, stilul feminin poate aduce rezultate. Astfel, pentru orice manager cele doua stiluri pot fi considerate ca fiind varfurile opuse ale unei scale, iar managerul va urca si va cobori pentru a fi eficient. In loc de o polarizare asupra unuia dintre cele doua stiluri, integrarea lor se dovedeste a fi cea mai eficienta forma de management.
Eu, unul, am optat pentru acest stil de conducere integrat, tinand cont si de diferentele culturale din Romania. In calitate de CEO, le cer oamenilor din conducere sa implementeze acest stil in toata ierarhia organizatiei.