Liber la împrumuturi pentru români, pentru masterate și MBA-uri în UK
Din 2016, românii îşi pot finanţa studiile postuniversitare în Marea Britanie cu împrumuturi acordate de Guvernul Britanic împreună cu Departamentul de Business Inovation. Mai precis, începând cu anul universitar 2016 – 2017, s-a aprobat acordarea de împrumuturi și pentru programele postuniversitare sau de MBA pentru studenţii români.
Din informaţiile IntegralEdu, cea mai mare companie de consultanţă pentru studii în afara României, programele de master sunt cuprinse între 4.000 și 35.000 de lire sterline pe an, pentru universitățile din Marea Britanie. “Acum accesul este mult mai ușor pentru cei care doresc să-și continue studiile postuniversitare acolo. Va fi o ofertă tentantă pentru cei care până acum stăteau pe gânduri dacă să facă un master sau un MBA în Marea Britanie” declară Ana Maria Papp, Manager Departament Studii Superioare, IntegralEdu România.
Reprezentanţii Guvernul Britanic susţin că încurajează studenţii să-şi continue pregătirea universitară pentru propagarea „spiritului competitiv britanic” în rândul noilor generaţii.
Ce presupune un împrumut
Valoarea maximă a unui împrumut pentru studii postuniversitare în Marea Britanie este de 10.000 de lire sterline și este valabilă pentru toate programele și formele de învățământ.
Absolvenţii vizați pentru contractarea unui astfel de împrumut sunt toți cetățenii țărilor membre UE, care au avut reședința într-un stat membru UE în ultimii trei ani, înainte de data de începere a studiilor de master/MBA. Studenții eligibili pentru a accesa acest împrumut sunt cei cu vârsta de până la 60 de ani. Acest program include toate instituțiile acreditate din Regatul Unit (Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord).
Ce presupune rambursarea unui împrumut și care este rata lunară
Rambursarea împrumutului începe imediat după finalizarea studiilor, doar în condițiile în care absolvenții depășesc un anumit prag de venit. Dobânda aferentă împrumutului se calculează la rata anuală a inflației în Marea Britanie plus 3%, iar rambursarea acestuia va începe după aprilie 2019, pentru studenţii anului universitar 2016 – 2017. Returnarea împrumutului este condiționată de nivelul venitului obținut după absolvire, iar în Marea Britanie venitul minim brut luat în considerare este de 21.000 de lire sterline. Rata lunară se calculează ca 9 % din valoarea care depășește pragul minim.
Spre exemplu, pentru cineva care câștigă 21.500 de lire, rata lunară este de aproximativ 50 de lire. Finanțatorul prezumă că venitul celui are accesează împrumutul va crește în timp și va depăși pragul. Dacă acest lucru nu se întâmplă timp de 35 de ani, atunci rambursarea împrumutului se va anula. Aplicantul va fi obligat să transmită periodic informații privind nivelul său de venit.
Pentru România, pragul minim al salariului anual brut de la care absolventul începe returnarea împrumutului este de 12.600 lire sterline.
„Dacă absolventul se întoarce și se angajează în România, acesta va începe rambursarea împrumutului doar după ce va depăși un venit anual brut de 75.600 Ron (aprox. 12.600 lire sterline). Vor fi și cazuri în care studenţii români prezenţi în Marea Britanie vor avea de returnat atât creditul pentru studiile universitare de licență, cât şi creditul pentru master sau MBA. În aceste situații rambursarea celor două credite va fi comasată” declară Ana Maria Papp.
Ce fac absolvenţii după master
În cazul programelor de împrumut pentru doctorate figurează un sistem independent de finanțare, în valoare de 25.000 de lire sterline. Pentru acestea însă există proceduri individuale care se aplică fiecărui student în parte.
Pentru mai multe informații despre condițiile de acordare a împrumuturilor, deadline-urile de aplicare și înscriere, recomandări privind universitățile și programele de studiu disponibile, contactați consultanții IntegralEdu: www.integraledu.ro.