Managementul verde în companii. Tu îl practici?
Minimizarea, reciclarea şi valorificarea deşeurilor reprezintă soluţii pentru un mediu mai sănătos, dar, dacă niciuna dintre aceste variante nu este posibilă, deşeurile trebuie eliminate corespunzător prin stocare în depozite conforme, cunoscute drept gropi de gunoi. Luând în considerare şi lipsa de investiţii în infrastructura de gestionare a deşeurilor din România, în special în staţiile de sortare, majoritatea deşeurilor disponibile sunt de o calitate redusă şi improprii unor metode de tratare mai bune pentru mediul înconjurător, cum ar fi reciclarea şi valorificarea lor prin co-procesare în fabrici de ciment.
„Această problemă s-ar putea rezolva prin implementarea timpurie a taxei de depozitare la nivel naţional şi direcţionarea veniturilor obţinute în vederea dezvoltării şi operării infrastructurii necesare unei gestionări corecte a deşeurilor”, spune Oana Dicu, Manager Schimbări Climatice şi Relaţii Instituţionale Holcim România.
Citeşte şi Bunele maniere în business: Cum te prezinţi, ce faci cu telefonul, cum saluţi doamnele
Unul dintre angajamentele companiei, asumate în vederea protejării mediului, vizează tocmai eficientizarea utilizării şi conservării resurselor naturale, iar una dintre metodele prin care se poate îndeplini acest deziderat este co-procesarea deşeurilor în fabricile de ciment.
Prin această metodă de tratare termică a deşeurilor în cuptoarele deja existente în fabricile de ciment, deşeurile se transformă în resurse alternative, pentru că se obţin simultan atât recuperarea conţinutului energetic (valorificare energetică), cât şi reciclarea conţinutului mineralogic al acestora. Metoda este recunoscută la nivel european ca exemplu de bună practică în domeniul eficientizării resurselor şi exemplu de urmat în lupta împotriva schimbărilor climatice.
„Managementul green sau dezvoltarea durabilă a companiei este parte integrantă a tuturor activităţilor Holcim încă de la începutul activităţii companiei în România, sub dezideratul asigurării simultane a creşterii economice, a protejării mediului înconjurător şi a responsabilităţii sociale. În 2011 a fost creat şi un departament dedicat coordonării activităţilor specifice în domeniul sustenabilităţii, «Departamentul de Dezvoltare Durabilă».”
Se poate trata astfel, în siguranţă, o gamă largă de deşeuri provenite din diferite industrii (anvelope uzate, şlamuri petroliere, deşeuri de cauciuc, plastic, textile, hârtie, lemn, pielărie etc.), de la sortarea deşeurilor menajere sau de la tratarea apelor uzate. Cantităţile de deşeuri direcţionate spre co-procesare cresc odată cu implementarea cerinţelor legislaţiei de mediu şi cu dezvoltarea infrastructurii de gestionare a deşeurilor. În prezent, Holcim România co-procesează anual o cantitate de deşeuri echivalentă cu cea generată de un oraş cu peste 350.000 de locuitori.
„De-a lungul timpului, ne-am implicat în România în proiecte de educare şi de creştere a responsabilităţii faţă de mediu şi avem încredere că atât mentalitatea populaţiei, cât şi infrastructura de gestionare a deşeurilor din România se vor dezvolta în viitorul apropiat, în mod similar cu ţările din Europa Occidentală”, spune Oana Dicu. În acest sens, compania intenţionează să îşi extindă capacitatea de pretratare şi co-procesare a deşeurilor, astfel încât să fie pregătiţi pentru a valorifica volume mari de deşeuri adecvate, de îndată ce acestea vor fi disponibile în România.
Membru fondator al Iniţiativei de Sustenabilitate a Cimentului (CSI) din cadrul Consiliului Mondial de Afaceri pentru Dezvoltare Durabilă (WBCSD), Holcim a avut primele iniţiative „verzi” în România nu doar în zona producerii de ciment.
De asemenea, cum în toate investiţiile şi activităţile realizate de Holcim în România este inclusă şi componenta de protejare a mediului, compania a investit în acest sens peste 700 de milioane de euro, începând din 1997.
Principalele acţiuni "verzi"
2001: Introducerea conceptului de staţie ecologică de betoane –
tehnologie ce permite atât reducerea emisiilor de praf şi a zgomotului, cât şi reciclarea betonului proaspăt.
2002: Lansarea proiectului de Implementare în comun – singurul de acest gen desfăşurat în fabricile de ciment din România, bazat pe creşterea eficienţei energetice în fabricile de ciment ale Holcim România şi dezvoltarea de noi cimenturi cu amprentă scăzută de carbon. Proiectul a condus la o reducere de peste 1.250.000 de tone de CO2, în perioada 2004–2012.
2004: Lansarea în parteneriat cu Ministerul Educaţiei a manualului opţional Creează-ţi mediul.
2010: Lansarea proiectului „Recuperarea energiei termice reziduale”. Printr-un sistem inovator, căldura reziduală rezultată din procesul de producere a clincherului de ciment este recuperată şi transformată în energie electrică sustenabilă.
2014: Transpunerea cerinţelor standardului britanic BES 6001 pentru Sustenabilitate & Mediu în România şi întocmirea Declaraţiilor de Mediu (DM) pentru produsele Holcim România.