Master in managementul informatizat al proiectelor
Ce inseamna managementul informatizat al proiectelor?
Titulatura aleasa ilustreaza faptul ca managerul de proiect trebuie sa detina si sa utilizeze o infrastructura informatica adecvata, reprezentata de software aplicativ de baza, servicii de posta electronica si alte servicii Web, software de asistare a deciziilor, software specializat pentru managementul proiectelor. Cand am demarat acest curs, am solicitat Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei sa realizeaze actualizarea COR, prin includerea unei pozitii pentru manager de proiect. S-a obtinut un aviz favorabil, iar in iulie 2003 a fost publicata completarea COR, care la pagina 113, prevede pozitia de manager de proiect, cod 241919.
Initierea cursului de master s-a facut in cadrul unui proiect Tempus Phare, executat de un consortiu de universitati europene si romanesti: Universitatea Economica si de Administrare a Afacerilor din Viena, Universitatea din Limerick, Institutul Regal din Stockholm, Universitatea din Atena, Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea Ovidius din Constanta, Universitatea din Craiova si Universitatea Transilvania din Brasov.
Carui tip de absolventi va adresati?
Cursul a fost si este urmat in principal de absolventi ai ASE, dar la acest curs au acces si a fost urmat si de absolventi ai facultatilor de profil tehnic, de la Universitate, absolventi de medicina, care
s-au descurcat, in general, foarte bine.
Admiterea se face prin concurs pe baza de dosar, criteriul de selectie fiind media generala din facultate. Pe baza acestei medii se face o clasificare, iar in functie de numarul de locuri se stabilesc cei admisi. In ultimii doi ani, am avut 75 de locuri, dar, datorita faptului ca s-au prezentat candidati cu medii mari, anul trecut am pornit cu o formatie de 90 studenti si anul acesta lucram cu 102. Noi ne-am adaptat programului de lucru al companiilor, un program care depaseste frecvent 8 ore pe zi si de aceea, organizam cursurile in weekend – vineri seara, sambata si duminica. Volumul activitatilor didactice este de 14 ore pe saptamana, in care predomina activitatile aplicative.
Care este taxa pentru acest curs?
Pentru acest master toate locurile sunt cu taxa. Nivelul taxei se stabileste pe anul universitar, in anul universitar 2003-2004 taxa este de 8 milioane lei. Cursul de master dureaza trei semestre, deci un an si jumatate.
Ce motive pot determina nevoia de specializare in managementul proiectelor?
In primul rand pentru ca exista oportunitati pe piata fortei de munca, exista cerere de specialisti care sa lucreze in proiecte, nu numai ca executanti, ci si ca manageri de proiect. In aceasta perioada de pregatire a aderarii la Uniunea Europeana, fondurile pentru integrare sunt utilizate, in special, in proiecte. Nu numai in domeniul privat exista cerere pentru specialisti in managementul proiectelor, ci si in zona administratiei publice, locale si centrale.
Ce discipline se studiaza?
Se studiaza discipline care asigura o pregatire de baza, precum: tehnologia informatiei, metode si tehnici cantitative in management, statistica, fundamente de managementul proiectelor, precum si discipline de specialitate: managementul financiar al proiectelor, planificarea si controlul proiectelor, sisteme informatice pentru managementul proiectelor, organizare si resurse umane in proiecte, software pentru managementul proiectelor, achizitii si contracte in proiecte, managementul calitatii proiectelor, managementul organizatiilor orientate pe proiecte. Avem un site al cursului de master, cu adresa: http://mip.pm.org.ro. Studentii, ca utilizatori autorizati (prin cont si parola), au acces la anunturi administrative, diferite resurse (articole, suport de curs), la notele de la examinari, datele de examen, la un forum
de discutii. De asemenea, incercam sa dezvoltam o sectiune de locuri de munca in domeniu.