Masterat pentru functionarii publici
Target
Aflat deja la a doua editie, acest master raspunde cererii ridicate de specialisti in administratia publica din Romania. “Avand in vedere ca din aprilie 2006, pentru a ajunge functionar de cariera cu functii de conducere este absolut necesar, conform legii, un master in administratie publica sau drept, cererea este destul de mare in momentul de fata in Romania”, ne-a declarat Mihaela Lambru, director de program in cadrul acestui master. Targetul principal il reprezinta asadar cei care deja lucreaza in domeniu, dar nu lipsesc nici studentii care s-au inscris la acest master imediat dupa terminarea facultatii. Forma de invatamant este cea la distanta, din dorinta de a nu periclita in vreun fel activitatea profesionala a celor inscrisi la masterul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala.
Admitere si costuri
Admiterea consta intr-un concurs de dosare si se desfasoara in doua sesiuni, semestrial, in lunile februarie si septembrie. Mihaela Lambru anticipeaza insa posibilitatea organizarii, de la anul, a unei sesiuni de admitere de tip clasic. Exista totusi o noutate in cadrul actualei formule de admitere: dosarele candidatilor trebuie sa contina un business plan, in care acestia isi fac un proiect de cariera. Costul pe care trebuie sa il plateasca un masterand este de 500 de euro, suma ce poate fi achitata in rate astfel: 200 de euro la inscriere, pentru primul semestru, iar restul de bani, esalonat, pana la finalizarea cursurilor.
Oferta de cursuri
Curricula disponibila in acest moment cuprinde cursuri legate de analiza de politici publice, management financiar, cu focus pe bugete locale si buget central, dezvoltare comunitara, planificare urbana, analiza de politici sociale, comunicare in administratia publica si managementul resurselor umane in administratia publica. Dar “vedeta” incontestabila este modulul optional realizat in colaborare cu Universitatea Georgetown din Statele Unite. Acesta este rezultatul unui parteneriat dintre cele doua institutii de invatamant – Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala si Universitatea Georgetown -, cu sprijinul financiar al Agentiei Internationale de Dezvoltare a Statelor Unite (USAID). Acest modul cuprinde un curs de benchmarking, sustinut de profesori din prestigioasa institutie de invatamant americana. La curs se pot inscrie si studentii aflati acum in semestrul terminal. Modulul dureaza 20 de ore si se finalizeaza cu un examen final. Evident, cursul se tine doar in limba engleza. Pretul acestui modul este inclus in cei 500 de euro care reprezinta costul intregului masterat. In acest an, cursul de benchmarking se desfasoara in luna octombrie. “Pentru anul viitor am vrea sa extindem acest modul, sa il facem in iunie si sa realizam un program mai complex, la care sa vina atat profesori americani, cat si profesori invitati de la universitati din Europa Centrala si de Est, cu experienta in administratie publica”, a spus Mihaela Lambru.
Mod de desfasurare
Studentii inscrisi la acest master beneficiaza de un manual special conceput pentru fiecare curs, care, ne asigura directorul de program, “este orientat catre client si are atasate teme de lucru, proiecte de cercetare, in asa fel incat studentii sa poata citi partea teoretica, iar in propriile organizatii publice sa intreprinda mici proiecte de cercetare, sa analizeze, sa faca programe de evaluare etc.” Aceste manuale se trimit studentilor prin e-mail, impreuna cu temele aferente, avand loc astfel un proces de tutorat. Existenta acestor manuale este, in opinia Mihaelei Lambru, marea calitate a acestui program de master: “Este un program care are manuale pentru fiecare modul. Noi nu lucram pe recomandari bibliografice imprastiate; acest lucru este foarte important pentru Romania; sunt foarte multe programe care nu au manuale. Iar acest fapt reprezinta o mare problema pentru studenti. Apoi, modul in care sunt structurate temele ofera posibilitatea studentilor sa lege teoria de practica”.
Evaluare
Inainte de sesiune exista o presesiune, in care se fac cursuri intensive, studentii trebuind asadar sa se deplaseze la Bucuresti. Evaluarea finala este cea clasica: masteranzii prezinta o lucrare de disertatie. Cei care au optat si pentru modulul optional realizat in colaborare cu Georgetown University vor obtine, in final, atat diploma de master a Universitatii Bucuresti, cat si certificatul oferit de universitatea americana.