Medierea trebuie privită ca o modalitate alternativă de rezolvare a conflictelor?
“Un mediator nu intimidează, nu judecă și nici nu decide în numele părților. Identifică opțiuni de rezolvare a conflictului cu sensibilitate, creativitate, perseverență și, nu în ultimul rând, cu simt al umorului”, subliniază
Cătălina Bordianu Calangiu (foto) avocat în baroul București, precum și mediator autorizat. “Mediatorul se prezintă ca o persoana neutră, care are rolul de a facilita comunicarea dintre părțile aflate pe poziții antagonice și le ajută pe acestea să găseasca ele însele soluția reciproc acceptată. De ce medierea trebuie privita ca o modalitate alternativa de rezolvare a conflictelor? Pentru că este o metodă rapidă de a ajunge la un acord, pentru că este o procedura flexibilă, asigura un cadru privat de discuții, asigurând totodată un grad de confidențialitate ridicat. Și, nu în ultimul rând, costurile mult reduse”.
Avocata mai punctează că, poate cel mai mare avantaj al medierii este dat de posibilitatea părților implicate de a-și relansa relațiile, deaorece un principiu de baza al medierii este de a încuraja fiecare parte să înțeleagă nevoile, interesele și punctele de vedere ale părții opuse, așa încât relațiile dintre acestea să se transforme și să conduca la încetarea conflictului.