Mentorat pentru tinerele femei de afaceri din România
PWN România a împărtășit mai multe din rezultatele acestui program în cadrul evenimentului de încheiere de pe 18 iunie, la care au participat doamnele mentor și tinerele mentorate.
Cu peste 600 de ore de mentorat oferite pro-bono de către mentori și coordonatori, proiectul început de Professional Women’s Network (PWN) România este o inițiativă unică în România și are ca scop sustinerea femeilor în afirmarea lor pe poziții de leadership și in dezvoltarea lor personală și profesională. Programul, desfășurat între octombrie și iunie 2015, se află la a doua ediție locală.
De ce este nevoie de un astfel de proiect? În țara noastră, femeile reprezintă doar 8% din consiliile de administratie ale companiilor publice și ocupă doar 14% din Parlamentul țării, potrivit datelor Eurostat. Acestea reprezintă unele dintre cele mai slabe rezultate la nivel european.
„Programele de mentorat sunt foarte rare in România, există câteva în corporaţii mulţinationale, care-si dezvolta programe interne pentru proprii angajati si cateva oferite deschis de anumite ONG-uri. Cum orice succes individual este suma influentelor mai multor persoane, atunci gasirea intentionata a unui mentor devine o strategie de accelerare a succesului. Desi jumatate din forta de munca este compusa din femei, spre varf prezenta acestora se rarefiaza puternic, iar in Romania aceasta subtiere a devenit dramatica in ultimii 10 ani. De aceea initiativa unui program coerent de mentorat și leadership pentru femei. Noi venim să incurajam femeile sa continue sa creada in potentialul lor si sa indrazneasca sa-si asume roluri importante in afaceri si nu numai. Si după cele două programe de mentorat desfășurate până acum, exista rezultate foarte incurajatoare” a spus Magda Niculescu, Vice Presedinte Mentorat in PWN Romania.
În Europa precum şi în America de Nord există acum eforturi coordonate ale angajatorilor, acţionarilor şi guvernelor pentru a promova diversitatea în pozitii de conducere, cu precadere diversitatea de gen – a femeilor in speta. Aceasta, pentru ca exista un argument economic care impune incurajarea lor sa-si continue cariera pana in pozitii de conducere. Prin toate programele PWN vrem sa ajutam Romania sa recupereze decalajul in clasamentul statelor europene. a adăugat Sorana Baciu, Presedinte PWN Romania.
Ce își doresc tinerele doamne care se înscriu în programe de mentorat?
Majoritatea își doresc să avanseze în viața profesională, în domeniile sau companiile în care lucrează deja, sau în alte companii, sau chiar să își dezvolte noi abilități. Isi doresc un mai bun echilibru intre viata personala si profesionala, sau au nevoie de sustinere in a se dezolva personal in anumite domenii. Acestea își mai doresc fie să înceapă o afacere sau să își îmbunătățească abilitățile de antreprenor, fie să devină lideri mai buni. De multe ori, doar simt nevoia de a primi feedback de la o persoană cu valori și experiențe comune.
Mentorii contribuie la succesul tinerelor mentorate prin împărtășirea unor lecții învățate pe parcursul carierei și prin introspecții în realitatea de business din prezent, suport în dezvoltarea carierei, si acces la rețele profesionale.
« Nu a fost ce mă aşteptam să fie, ci exact ceea ce aveam nevoie. Mi-a plăcut libertatea şi responsabilitatea de a-ţi construi propriul tău program împreuna cu mentorul. Mi-a schimbat complet felul cum abordez activităţile de zi cu zi (atât profesionale cât şi personale) », a spus Ana Atanasiu – Senior Associate Peli Filip – Business Law, una dintre mentee în acest program.
Programele de acest tip aduc beneficii și mentorilor – multe dintre doamnele care și-au oferit timpul în cadrul proiectului nu au mai făcut niciodată mentorat, iar programul le-a ajutat să își dezvolte, la rândul lor, abilități de leadership.
“Să fii mentor te forţează să fii disciplinat şi te scoate din zona ta de confort, te face să-ţi clarifici expertiza, iar când apare progresul, cuvântul « mulţumesc » de la mentee-ul tău îţi aduce o mare satisfacţie, « a spus Roxana Tisaianu – Director Comercial Danone si unul din mentorii din programul PWN.
Programul de mentorat al PWN a fost coordonat de o echipă de ‘îngeri’ din partea PWN România, sub conducerea Magdei Niculescu, professional coach, Rise & Shine Coaching, din poziția de vice-președinte PWN România pe activități de mentorat. Echipa proiectului a fost compusa din Madalina Radulescu – antreprenor si consultant in resurse umane, Petra Muller Demary – coach, Paula Buse – Project Manager Idea Leasing și Andreea Stoica – Head of Region, ING Bank.