Meritocraţia a revenit în companiile de top
Imediat după declanşarea crizei economice din 2008 s-a produs o anomalie pe piaţa forţei de muncă. Haosul financiar i-a determinat pe cei care au gândit strategiile de ieşire din criză să renunţe la speci¬alişti şi se bazeze pe angajaţi mai puţin pregătiţi profesional şi, bineînţeles, mai puţin pretenţioşi din punct de vedere financiar. Astfel, absolvenţii de MBA au fost evitaţi de angajatori, unii chiar şi-au pierdut locurile de muncă sau au fost nevoiţi să renunţe la diferenţele salariale, pentru a-şi păstra poziţiile.
Studiile făcute în ultimii cinci ani arată, însă, că exact renunţarea la specialişti a provocat companiilor pierderi mult mai mari decât ar fi avut dacă şi-ar fi bazat activitatea pe profesionişti. Poziţiile entry-level care au înlocuit absolvenţii de MBA nu doar au scăzut producţia, ci au compromis şi calitatea muncii, din cauza lipsei de experienţă. Prima măsură pe care au luat-o responsabilii de HR a fost, apoi, readucerea specialiştilor în companii, iar astăzi s-a ajuns la o situaţie de normalitate, în care nevoia de specialişti este clar înţeleasă de angajatori, iar concurenţa a redevenit acerbă pe piaţă.
Studiile de MBA fac diferenţa între liderii cei mai buni de pe piaţă, dar şi între companiile de top. Salariul unui lider absolvent de MBA este între 3.500 şi 5.000 de euro lunar, crescând cu circa 25% după absolvirea cursului de specializare.
Costurile unui MBA sunt între 15.000 şi 25.000 de euro, iar unele companii suportă 100% din taxe. Sunt, însă, şi profesionişti care aleg să-şi încununeze pregătirea profesională cu un MBA, pentru a putea găsi poziţii din ce în ce mai bune în viitor, astfel încât îşi autofinanţează studiile.