Meserii care se sufocă în România. Cum reuşesc medicii să supravieţuiască în ţară
… dar nici acolo nu se „învârt câinii cu covrigi în coadă”, după cum află ulterior, pe propria piele.
Pe piaţa locală nu mai e loc de stomatologi. Acum zece ani erau 5000 de stomatologi, acum sunt peste 15.000.
Şansa de a prinde un serviciu bine plătit într-o ţară dezvoltată din Uniunea Europeană este una dintre explicațiile pentru numărul mare de candidaţi care speră să devină stomatologi. Facultăţile de Medicină din România pregătesc, după cum o confirmă chiar statisticile din ziua de azi, absolvenţi pentru Uniunea Europeană. Medicii stomatologi nu mai au unde pătrunde pe piaţa locală.
România este pe primul loc în lume ca număr de absolvenţi ai facultăţilor de medicină, raportat la populaţia sa, după cum explică Dan Pereţianu, fost preşedinte al Camerei Federative a Medicilor din România (CFMR). Astfel, pentru fiecare 100.000 de locuitori, la noi existau, în 2011, 36 de absolvenţi. Prin comparaţie, în Statele Unite erau numai 6,5 absolvenţi, iar în Marea Britanie 9,3 absolvenţi.
Cât de riscant e patriotismul profesional
Marius Florian Călinescu face parte din categoria patrioților care au ales și au izbutit să facă ceva în România cea cu bune și cu rele. A absolvit UMF Carol Davila în 2008, după ce, odată cu terminarea unui liceu cu profil sportiv și puțină aplecare către mediul clerical, le-a ascultat sfatul părinților și s-a înscris la Stomatologie. În prezent, după multiple colaborări, Marius este atât medic, cât și manager în propriul său cabinet. O dovadă că se poate.
„Toată clasa a XII-a am făcut mai mult meditații decât școală, cam de cinci-șase ori pe săptămână. Am învățat, am intrat cu ușurință, dar nu am și terminat la fel. A trebuit să mă întrețin singur de prin anul II și să mă împart între job și facultate. Am muncit mult. La un moment dat, am început o colaborare cu un producător de produse de igienă dentară. Ulterior, am avut oportunitatea de a lucra alături de un coleg, în cabinetul mamei sale. O adevărată ocazie, căci, ca student, este greu să ajungi să tratezi pacienți. Lumea e reticentă la tinerii neexperimentați”, își amintește dentistul.
După patru ani petrecuți în cabinetul în care s-a format, Marius a dat piept cu provocările și decepțiile. S-a hotărât, asemeni majorității absolvenților, să plece în străinătate. A ales Anglia și s-a angajat la un cabinet din centrul orașului, pe Harley Street.
„Era cabinetul unei doctorițe cu care lucrasem imediat după admitere, ca să aflu cu ce se mănâncă stomatologia. În București avea un cabinet destul de dotat pentru perioada respectivă și, prin urmare, mă așteptam ca în Anglia să aibă ceva și mai modern. M-am înșelat. Cum nu îmi puteam coborî nivelul profesional, a doua zi am și întrerupt colaborarea cu ea.”
Având actele făcute pentru munca în Anglia, a hotărât să mai facă o încercare. „M-am angajat în Liverpool, la un alt cabinet stomatologic. În două luni nu am simțit o evoluție în activitatea acestora, aveau clienți puțini, așa că am hotărât să mă întorc în țară. Atunci am realizat că, așa cum este ea, îmi iubesc țara”, povestește Marius.
Românul care vine la dentist are încă sechele de pe vremea comunistă. Sau nu are bani
Sunt pacienți care vin regulat, și pentru consultații, nu doar să se trateze, și pacienți care vin doar în cazuri de urgență. Cei din urmă, spune Călinescu, ajung atât de rar fie din lipsă de bani, fie din teamă. Această teamă ar fi apărut din cauza generațiilor anterioare de medici care, din cauza lipsurilor vremurilor trecute, efectuau anumite proceduri în condiţii crunte.
Astăzi, deşi tehnologia permite tratamente moderne şi eficiente, comportamentul românului vizavi de stomatolog nu e cu mult diferit de cel al comunistului.
Transformarea mersului la dentist într-un obicei sănătos
Această educație pleacă din familie. Dacă copilul nu vede la părinți un interes pentru igiena dentară, o să considere că aceasta nu este importantă. „Ar trebui să existe un cabinet stomatologic mic în fiecare unitate de învățământ. A fost o vreme când existau”, este de părere Marius Călinescu.
Fii independent! Dar nu încăpățânat…
„Este important ca tinerii să facă ceea ce le place, să aleagă drumul pe care vor să îl urmeze în viață, dar…să mai țină cont și de sfaturi. Este posibil ca acestea să îi ajute în momentele de cumpănă.
Totuși, dacă crezi că ți-ai găsit vocația, luptă și nu te lăsa demoralizat de unele momente. În România este greu să ajungi să câștigi bani cu muncă cinstită. Nu pleca din țară. Dacă ai reușit să faci ceva aici, poți oriunde în lumea asta, oricând”, conchide profesionistul.