Meseriile de mecanic, inginer, avocat sau ospatar, cele mai apreciate de elevi si studenti
Potrivit studiului "Situatia si rezultatele participarii elevilor si studentilor la programele si stagiile de practica scolara din Romania anului 2010", in topul meseriilor cele mai apreciate de elevi sunt cele de mecanic auto, inginer, medic, ospatar, avocat, sofer, politist, specialist IT, bucatar, comerciant-vanzator, tinichigiu-vopsitor auto, brutar-patisier, profesor.
Adolescentii chestionati au apreciat ca un angajator apreciaza in primul rand la un tanar care cauta un loc de munca "experienta in profesie/meserie" (46%) si "deprinderile practic consolidate" (34%), informeaza Mediafax.
Cele mai frecvente surse de informare utilizate de elevi sunt internetul, televizorul, ziarele, profesorii, iar cele mai putin apreciate sunt pliantele si afisele.
Mai mult de jumatate dintre elevii investigati au de gand sa urmeze o facultate si doar o cincime dintre ei vor sa lucreze dupa absolvirea liceului.
Peste o treime dintre elevii intrebati (38%) au spus ca ar dori sa lucreze "pe cont propriu", in timp ce 83% au afirmat ca s-au gandit sa lucreze intr-o alta tara.
In cel de-al doilea capitol al cercetarii, a iesit la iveala ca studentii apreciaza profesiile de medic, inginer, specialist IT, avocat, economist, manager, contabil, profesor, arhitect, functionar bancar.
Jumatate dintre studentii investigati au spus ca stiu precis ce or sa faca dupa absolvirea facultatii, in timp ce o treime au declarat ca or sa se descurce atunci cand va fi cazul. In proportie de 80%, studentii au spus ca s-au gandit sa lucreze in alta tara (80%), iar 77% dintre ei au precizat ca nu au beneficiat de o bursa profesionala pe termen scurt intr-o alta tara.
Potrivit rezultatelor sondajului, 68% dintre studenti au de gand sa practice meseria pentru care s-au pregatit. Jumatate dintre studentii intrebati (52%) considera ca facultatea ii pregatește bine pentru practicarea meseriei/profesiei, iar restul au opinat ca sunt pregatiti doar suficient și chiar insuficient.