Ministerul Mediului: Pentru România, economia verde este calea pentru o lume prosperă economic
"Schimbarea paradigmei economiei către economia verde este cu certitudine o provocare ce are la bază ideea că mediul poate asigura o șansă de creștere economică sustenabilă pe termen lung. Pentru România economia verde este o oportunitate în sine de dezvoltare și stimulare a competitivității în noi sectoare de creștere economică (eco-business, eco-inovare, eco-design etc) dar și de stimulare a unui management eficient al resurselor pentru sectoarele economice tradiționale. În mod clar există și o logică economică puternică în spatele acestei transformări: de exemplu, calculele europene demonstrează că economia circulară ar putea crea un beneficiu net de aproape un trilion de euro, adică un câștig PIB de 7%", a afirmat Cristiana Pașca Palmer.
În context, ministrul Mediului a amintit că "România a operaționalizat deja Comitetul interministerial pentru coordonarea și integrarea mediului în politicile sectoriale la nivel național și a inițiat un proces prin care țara va stabili un pachet de măsuri concrete, în funcție de particularitățile și prioritățile naționale. De asemenea, România a adoptat legea achizițiilor publice verzi și a conceput Programe de finanțare care să susțină inițiative de eco-business, sectorul clădirilor verzi — măsuri prin care se vor deschide piețe 'green' importante", a mai spus ministrul de resort.
"Un element central al Agendei ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă este Consumul și Producția Durabile, fundamentul dezvoltării economiei verzi. Aceste componente sunt atu-ul noii agende care, alături de semnarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice, sunt expresia clară a determinării comunității internaționale în a conduce lumea pe o cale durabilă. De aceea, voința politică și conștientizarea la nivel public sunt esențiale în succesul Românei în acest proces", a subliniat Pașca Palmer.