Ministrul Muncii se asteapta la o crestere a somajului in februarie
"Nu cred ca putem vorbi de someri pe hartie mai putini. Prin modificarile aduse in domeniu, cred ca am dat o alta perspectiva celor ce se duc la agentiile de somaj. O parte, cu siguranta, au gasit locuri de munca", a spus ministrul.
El a subliniat, citand datele Ministerului de Finante potrivit carora valoarea contributiilor a crescut cu cinci procente, ca exista un grad de ocupare mult mai mare.
"Avem la dispozitie fondurile europene, orientarea va fi mult mai mare spre formare profesionala", a precizat ministrul.
Potrivit lui Botis, rata somajului ar putea creste in februarie, dar nu semnificativ. "Poate 10.000 – 15.000 de salariati cel mult vor deveni someri in februarie, dar trebuie sa amintesc ca masurile luate in industrie ne fac sa credem ca nu va fi asa", a sustinut Botis.
Rata somajului la nivel national a fost in luna decembrie de 6,87%, fata de 6,95%, in noiembrie, fiind inregistrati 626.960 de someri, a anuntat presedintele Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), Silviu Bian.
Zeci de mii de someri in industrie
Zeci de mii de salariati din industrie, in special din industria de ingrasaminte, ar putea fi disponibilizati in lunile urmatoare, daca Guvernul nu va lua masuri de sustinere a economiei, a declarat, miercuri, presedintele UGIR – 1903, Cezar Coraci.
"La sfarsitul anului trecut a avut loc o mica crestere a comenzilor in industrie care se vede in aceasta crestere mica de reangajari, dar, din nefericire, lipsa oricaror masuri de sustinere a economiei va duce la un val de zeci de mii de disponibilizari in sectorul privat", a precizat Coraci.
Industria de ingrasaminte este pe punctul de a se opri in perioada februarie – aprilie, ceea ce inseamna ca zece mii de salariati raman fara locuri de munca, a spus Coraci.
Potrivit acestuia, rata somajului nu este un indicator, deoarece in Romania rata de angajare este cea mai mica din Europa.