Munca are genul feminin
În cadrul proiectulul „Munca are genul feminin”, 3.734 de femei au beneficiat de consiliere psihologică gratuită, 3.346 de femei au fost mediate pentru a-și găsi un loc de muncă sau pentru a promova în carieră, iar 60 de femei au absolvit cursul de formare în domeniul TIC (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor). În plus, cele două burse ale locurilor de muncă, axate pe nevoile femeilor, s-au bucurat de prezența a peste 600 de participanți.
De asemenea, peste 42 de experţi specialişti (psihologi, sociologi, asistenţi sociali) s-au dedicat beneficiarelor şi activităţilor din cadrul acestui proiect, cărora li s-au adăugat peste 57 de formatori şi instructori de practică implicaţi în programele de calificare.
„Anul 2012 a fost de departe cel mai dificil an POSDRU şi încă avem de achitat multe datorii financiare. De aceea, este o mare realizare pentru noi că am putut duce la bun sfârșit acest proiect”, declară Daniela Vișoianu, managerul proiectului „Munca are genul feminin”.
Femeile au o mai mare longevitate la locul de muncă – în medie cu 0,6 ani mai mult decât bărbații -, dar au beneficii financiare net inferioare acestora în condiții egale de educație sau tip de ocupație: 1.502 lei câştigă în medie bărbații și 1.196 lei femeile, potrivit anchetei sociologice “Piaţa forţei de muncă cu accent pe fenomenul segregării ocupaţionale, pe gradul de ocupare în randul femeilor”, realizată în cadrul proiectului ”Munca are genul feminin”.
Cele mai căutate domenii de activitate pe piaţa muncii de către femeile aflate în căutarea unui loc de muncă sunt: comerț, sănătate/ asistenţă socială, hoteluri/ restaurante, servicii de îngrijire vârstnici, copii.