NESsT a investit 1 milion de dolari în dezvoltarea întreprinderilor sociale din România
Această valoare se traduce în peste 3.000 ore de training şi consultanţă individuală oferite cu titlu gratuit, dar şi în granturi pentru start-up şi pentru dezvoltarea întreprinderii sociale.
Persoane cu dizabilităţi croiesc sacoşe de pânză
Un atelier în care persoane cu dizabilităţi croiesc sacoşe chic de pânză ce scutesc mediul de mii de sacoşe de plastic – acesta este Atelierul de Pânză, una dintre întreprinderile sociale dezvoltate cu sprijinul Fundaţiei NESsT România.
Sănătate Dulce, o altă întreprindere socială din portofoliul NESsT România, vinde specialităţi de miere, asigurând o sursă de venit sustenabilă apicultorilor din județul Sălaj. Fundația Cartea Călătoare, tot o întreprindere socială susţinută de NESsT România, produce cărți audio în format DAISY (Digital Accessible Information System), o tehnologie accesibilizată ce oferă persoanelor cu deficiențe de vedere oportunitatea de a se bucura de lectură ca orice alt cititor.
Întreprinderile sociale au capacitatea de a crea locuri de muncă
Acestea şi multe alte întreprinderi sociale dezvoltate cu sprijinul NESsT, sunt dovada concretă că domeniul întreprinderilor sociale, deşi unul încă tânăr în România, are capacitatea de a rezolva probleme sociale grave şi de a crea locuri de muncă acolo unde este mai mare nevoie de ele. Cu această certitudine, NESsT s-a angajat încă din 2007 să susţină dezvoltarea acestui sector şi în România. “Specificul implicării NESsT în susţinerea întreprinderilor sociale este faptul că organizaţia asigură celor interesaţi să dezvolte o întreprindere socială nu doar un grant de start-up, ci un pachet complex de consultanță individualizată”, a explicat Zoltan Bereczki, Enterprise Development Manager în cadrul NESsT România. Cei care parcurg, alături de NESsT, preţ de mai multe luni, perioada de planificare a unei idei de întreprindere socială, învaţă, pas cu pas, mulţi dintre ei de la zero, elementele de management, marketing, vânzări, comunicare ş.a.m.d.
Înscrierea în competiție până pe 7 iulie
Peste 100 de organizaţii au trecut, până în prezent, prin etapa de planificare a ideii de întreprindere socială. La ora actuală, 12 dintre acestea se află în etapa de incubare, ceea ce înseamnă că planurile lor de afacere au fost premiate de către NESsT cu granturi de start-up ce le-au ajutat să transforme ideea în realitate. Pe data de 6 iunie 2013 a fost lansată cea de-a IV-a Competiție NESsT pentru Întreprinderi Sociale, organizată de către Fundaţia NESsT România, în parteneriat strategic cu Romanian-American Foundation și cu susţinereaCiti România. Fundaţia NESsT România îi invită pe toţi cei interesați să lanseze sau să extindă o întreprindere socială să îşi înscrie ideea de afacere cu impact social pozitiv în Competiția NESsT pentru Întreprinderi Sociale 2013. Pot să se înscrie în competiţie organizaţii non-guvernamentale, persoane fizice şi juridice din întreaga ţară ce sunt motivate să dezvolte, cu sprijinul NESsT, o întreprindere socială cu impact în domeniul incluziunii pe piața muncii, a surselor de venit sustenabile sau al tehnologiilor cu impact social. Data limită pentru aplicaţii este 7 iulie 2013.
NESsT definește întreprinderea socială drept o afacere concepută pentru a rezolva o problemă socială critică într-un mod sustenabil financiar. Întreprinderile sociale pot fi înființate și conduse atât de către ONG-uri, cât şi de persoane fizice sau diferite tipuri de persoane juridice, toate având în comun obiectivul principal de a aduce un impact social pozitiv şi de a fi sustenabile financiar.