O cristalizare a identităților profesionale, prin “Cultura alternativă”
Tocmai de aceea proiectul despre care vom vorbi reprezintă mai mult decât o propunere, o provocare.
Proiectul ”Cultura Alternativă” este selectat spre finanțare în cadrul POCA 2014-2020, fiind cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European.
Obiectivul general al proiectului propus de Asociația Culturală Flower Power, este consolidarea capacității ONG-urilor și a actorilor relevanți din domeniul cultural de a iniția, promova, implementa și monitoriza politici publice adaptate contextului cultural actual românesc, în vederea îmbunătățirii și sincronizării acestuia cu mediul cultural european și international. În cadrul conferinței de lansare a proiectului, desfășurată zilele trecute la București, au fost prezentate atât conceptul care a stat la baza proiectului, cât și resursele diverse pregătite pentru derularea acestuia. La conferință au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale și centrale, reprezentanți ai ONG-urilor din zona culturală, artiști și reprezentanți ai uniunilor de creație din toate domeniile culturale.
“Statutul artistului în România este o temă recurentă, apărută probabil odată cu prima generație de artiști care au decis (sau au fost puși în situație) să activeze în sistemul independent. Platforma de dialog va ține cont de încercările anterioare de a rezolva punctual o situație sau chiar de a contura un statut al artistului. Vom încerca să readucem în discuție aceste initiative. Primul instrument de lucru pe care îl aplicăm este cel al dezbaterii publice sub forma întâlnirilor pe care le vom avea la Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și București. Pentru artiștii interesați de dezbaterea publică, avem la dispoziție mijloace online de comunicare. Platforma de webinar va permite celor interesați de prioritate de politică publică propusă să se informeze și să participe la dezbatere”, subliniază Adriana Zaharia – Expert Facilitare Dialog Social, cooptată în proiectul menționat.
“Noi gestionăm un domeniu destul de anost, pentru noi este o satisfacție că am reușit să sprijinim o organizație. Rămâne ca dumneavoastră să realizați tot ceea ce ați visat să faceți, o cristalizare a identităților profesionale”, a precizat în cadrul conferinței Carmen Elena Dobrotă – Directorul Autorității de Management P.O.C.A.
Anca Roxana Constantin van der Zee – Responsabil Comunicare (în cadrul echipei care va asigura managementul și coordonarea activităților proiectului și distribuirea de materiale informative) subliniază, de asemenea, că “În România artiștii independenți nu sunt foarte favorizați, așa cum sunt în Europa. Cultura, trebuie să o spunem, reprezintă serviciu social prin definiție“. “Acest proiect se dorește a fi o politică publică ce vizează statutul artistului. Artiștii au fost prea puțin consultați referitor la nevoile lor“, adaugă Ionela Șufaru – Responsabil Realizare Studii de Cercetare în cadrul proiectului.
“Ideea de improvement, de împuternicire civică, mă bucură abordarea incluzivă a proiectului și sperăm să avem cât mai multe informații eterogene din cadrul breslelor creative“, adaugă Oana Năsui – Expert Coordonator Propuneri Politici Publice, și ea parte din proiect.
Acum, după ce am trasat, în linii generale, menirea la concret a proiectului, metaforic vorbind, pentru a realiza lucruri de impact e nevoie să te întâlnești cu oamenii care cred în aceleași lucruri, întâlnirile au o mare importanță în viețile noastre și nu sunt niciodată întâmplătoare. Cred că ceva ne leagă pe toți într-o mare rețea de gânduri și de vise, iar asta face lumea să meargă mai departe.