O nouă posibilă lege a salarizării, din august
Vizați de aceste majorări ar urma să fie și salariații din Educație și din Sănătate, iar dezbateri aprinse au avut loc asupra faptului că medicii ar urma să fie plătiți la fel și la București, și la Fălticeni.
Proiectul a nemulțumit pe multă lume, inclusiv pe sindicaliștii din Educație și pe magistrați. Totuși, există și unele vești bune.
Analiștii ING Bank arată că impactul creșterilor salariale asupra perspectivei fiscale este marginal, de 0,1% din PIB pentru anul acesta și de 0,3% din PIB pentru 2017, fiind în concordanță cu strategiile multianuale.
Un alt aspect pozitiv este că măsurile se concentrează pe sectoarele de Sănătate și Educație, care sunt "domenii-cheie pentru îmbunătățirea creșterii economice potențiale a României pe termen lung (din prismă calității ambelor domenii, țara se află mult în urma membrilor UE) ", arată specialiștii băncii olandeze.
Problema este că ne apropiem de perioada alegerilor, așa că analiștii ING Bank avertizează că sindicatele ar putea cere mai mult decât poate oferi Guvernul.
Este firesc ca salariile să fie egale pentru medici, în toată țara?
La rândul său, profesorul Bogdan Glavan, care predă la Universitatea Româno-Americană, își pune întrebarea dacă este firesc ca medicii să aibă salarii egale oriunde în țară, într-o postare pe blogul său.
"Am observat că, dacă le vorbești oamenilor de egalitate, i-ai vrăjit. Într-o lume semi-feudala, plină de clientelism, baroni, monopoluri, bariere la intrarea pe piață, privilegii și derogări, este normal că 'egalitate' să sune bine.
Fiindcă oamenii sunt sătui până în gât de inegalitățile impuse cu forța. Doar că aderând la idealul egalității, oamenii uită că nu inegalitatea în șine este problemă-la fel cum nu egalizarea salariilor este soluția-ci modul artificial în care iau naștere inegalitățile", atrage atenția Bogdan Glăvan.
Profesorul universitar merge mai departe cu raționamentul și susține că reforma în domeniul bugetar ar trebui să meargă în direcția recompensei salariale în funcție de efortul depus și de rezultate. "Ei bine, în loc să meargă în această direcție, măsură cabinetului Ciolos o ia în direcția opusă", mai susține Glavan.
El arată că trebuie avut în vedere costul vieții în orașele din România. E mai scump să trăiești în Capitală decât în Fălticeni, de exemplu, astfel că egalizarea salariilor nu rezolvă problema inegalităților, ba chiar ar putea să mărească discrepanțele, a spus el pentru ziare.com