Pachetele salariale ale finantistilor
Context european
Spatiul economic european poate fi impartit in doua mari entitati: categoria tarilor din estul Europei, reprezentand o piata in plina expansiune, si categoria tarilor din Europa de Vest, caracterizate de stabilitate si maturitate economica. Cercetarile realizate in anul 2006 pe aceasta piata estimeaza pentru 2007 o crestere mai mare a salariilor si beneficiilor oferite angajatilor in tarile Europei de Est, comparativ cu cele din Europa de Vest. Astfel, tari precum Germania, Austria, Franta sau Olanda estimeaza pentru anul 2007 cresteri salariale de 2-3%, in timp ce in tari precum Cehia, Slovacia, Polonia sau Ungaria cresterea prognozata este cuprinsa intre 4 si 6,5%.
Piata romaneasca
In Romania, piata serviciilor financiare a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa in ultimii trei ani. Astfel, pe piata societatilor de valori mobiliare volumul tranzactiilor a crescut de noua ori comparativ cu anul 2003 si cu 20% fata de anul 2005.
Cu toate acestea, Bursa de Valori Bucuresti este inca departe de bursele din Polonia, Ungaria si Cehia. Un studiu comparativ a relevat ca bursa poloneza are o capitalizare de cinci ori mai mare decat BVB si o valoare medie zilnica a tranzactiilor de 20 de ori mai ridicata.
In ceea ce priveste piata leasingului, aceasta a inregistrat o crestere continua in ultimii trei ani. In 2005, volumul total al contractelor de leasing a atins un nivel cu 58% mai mare decat in anul 2003, iar fata de 2004 cresterea a fost de 22%.
Piata asigurarilor din Romania cunoaste o dezvoltare continua, iar primele subscrise in primele trei trimestre din 2006, aferente asigurarilor generale si de viata, reprezinta 96% din volumul inregistrat in cursul intregului an 2005.
Pachetele salariale
In acest context, dinamica pachetelor salariale reflecta schimbarile de pe piata serviciilor financiare. De exemplu, in societatile de valori mobiliare, unde pachetele salariale variaza proportional cu volumul tranzactiilor, se constata o diferenta semnificativa intre anii 2003 si 2006. Daca in 2003 pachetele salariale la nivel operational se situau intre 500 si 1.000 de euro net, in 2006 marja acestora a evoluat spre 2.000-4.000 de euro net.
Pe piata serviciilor financiare, ponderea partii variabile in pachetul salarial se situeaza in general intre 20-50%, variind in functie de nivelul pozitiei, dar si de politica interna a fiecarei companii.
Managerii romani ce ocupa pozitii de middle si top management in cadrul companiilor de pe piata serviciilor financiare au in componenta pachetului salarial o parte fixa care variaza in functie de nivelul pozitiei, dar si de domeniul, dimensiunea si structura capitalului companiei. Salariul lunar pentru pozitiile de top management porneste de la un nivel de 3.500 de euro net, in timp ce pentru pozitiile de middle management, marja este de 1.500-3.500 de euro. De exemplu, salariul lunar net al unui CFO in asigurari variaza intre 3.500 si 4.500 de euro, iar cel al unui Sales Manager intr-o companie de leasing variaza intre 2.000 si 3.000 de euro.
In ceea ce priveste compensatiile si beneficiile cuprinse in pachetele salariale, dinamica pietei a condus la o puternica dezvoltare si diversificare a acestora.
Companiile de audit si consultanta financiara au ales sa includa in pachetul salarial tichete de masa, asigurari medicale, cadouri de sarbatori, suport financiar in situatii speciale, teambuilding-uri. Pentru a asigura un nivel ridicat de calitate a serviciilor, aceste companii investesc in certificarea si dezvoltarea profesionala a angajatilor, acordand o importanta deosebita programelor de instruire interne si internationale.
Asigurari
Piata asigurarilor este intr-o continua expansiune in Romania. Avand in vedere gradul inalt de competitivitate si specializare al acestui domeniu, companiile prezente pe piata asigurarilor cauta mijloace cat mai inovative pentru fidelizarea angajatilor. Pe langa programele de training interne sau sustinute de companii specializate, exista si o mare diversitate in ceea ce priveste componenta pachetului de beneficii. La nivel de middle si top management se ofera posibilitatea participarii la profit prin acordarea de actiuni sau de bonusuri in functie de rezultatul financiar al companiei. Pachetul de beneficii mai poate cuprinde: tichete de masa, telefon, masina, suport financiar in situatii speciale, diferite bonusuri sub forma unui spor de fidelitate, 1-2 salarii suplimentare pe an, prime de vacanta, servicii medicale platite. Companiile recurg si la recompense speciale pentru realizarea target-ului, cum sunt excursiile in strainatate. Un alt element frecvent intalnit pe piata asigurarilor este reprezentat de acordarea de reduceri angajatilor pentru achizitionarea produselor firmei.
O diferenta ce merita a fi semnalata intre pachetele salariale oferite angajatilor din Romania si cele oferite in strainatate decurge din gradul de dezvoltare a pietei asigurarilor. Astfel, exista tari in care angajatii au acces la pensii private sau asigurari de sanatate, beneficii care in Romania se afla inca intr-o faza incipienta. Vestea buna este ca legea pensiilor private a fost deja aprobata, iar sistemul de pensii private va deveni operational in cursul anului 2007, fapt care va permite introducerea pensiilor private in sistemul de bonusare oferit angajatilor in Romania.