Patru români primesc distincţia „Palmes Académiques”
Titlul este oferit de către autoritățile franceze în semn de recunoaştere pentru munca depusă în favoarea limbii franceze și a cooperării franco-române.
Cecilia Popescu este profesor la Școala Centrală din București, instituție de referință a învățământului francez în capitala română. „Implicarea ei profesională timp de treizeci de ani în favoarea cauzei limbii franceze este fără egal. A ocupat pe rând funcțiile de coordonator al catedrei de franceză, responsabil al secției bilingve francofone și profesor referent al secțiunii bilingve, pentru a nu cita aici decât munca ei din cadrul instituției, la care se adaugă anii de implicare personală asiduă în afara ei.”
Corina Stănilă este Consilier și Asistent șef de proiect al programului „Educația pentru informație”, la care Ambasada Franței a participat între 2000 și 2007. Datorită implicării personale a Corinei Stănilă în dialogul cu autoritățile române, Ministerul a putut prelua integralitatea proiectului. Așa au luat naștere 1400 de Centre de Documentare și Informare (CDI) în instituțiile școalre din România și o politică de formare, cercetare în informație și acces la resursele pedagogice a fost implantată în România.
Lăcrămioara Olteanu este profesor la Școala Centrală din București. În anii 2000 a elaborat programe pentru cursurile opționale la liceu pe temele « procesul de integrare europeană » și « tehnicile sondajului de opinie ». Munca sa stă la originea unor programe interdisciplinare în secțiunile bilingve pe temele « omul și natura » și « spiritul științific în lumea francofonă ». Este redactorul unui buletin electronic al proiectului de cooperare instituțională franco-română a predării bilingve în filialele francophone și autorul unui proiect pe tema tehnologiilor informației și a comunicării în domeniul educației.
Mihai Ganciu-Petcu este din 1996 Doctor în Fizica Plasmelor la Institutul de Fizică Atomică. Colaborările lui cu Franța au început în 1992, cu laboratorul de Fizica Gazelor și a Plasmelor al Universității din Paris Sud-Orsay și din 2000 este Director de Cercetare al unei unități din cadrul Institutului Național de Lasere, Plasme și Radiații Fizice. Între 2005 și 2008, a fost director de cercetare invitat la CNRS. În 2000 a descoperit un procedeu pentru producerea azotului atomic la presiunea atmosferică folosind un principiu nou al generării de plasme. Acest rezultat i-a adus valorizarea cercetării de către Consiliul General din Essone în 2004, iar brevetul obținut în 2010 este dovada vie a inovației tehnologice create în Franța în urma unei colaborări franco-române.
Palmes académiques reprezintă o decorație istorică, instituită în 1955 de Președintele Consiliului Edgar Faure pentru a urma distincției de Ofițer al Academiei creată de Napoleon 1 pentru a onora membrii eminenți ai Universității. Este cea mai veche dintre distincțiile civile și onorează membri ai comunității educative, care au adus servicii Educației Naționale, iar din 1866 poate fi acordată și străinilor sau francezilor din străinătate care contribuie la expansiunea culturii franceze în lume.