Plăcerea de a redescoperi locuri “cu istorie“ din București
Prin urmare…Dacă nu știați, Hotelul Cişmigiu din București, denumit iniţial "Palace", ridicat în anul 1912, este prima clădire construită pe Bulevardul Regina Elisabeta.
Vorbim despre Hotelul Cișmigiu în contextul faptului că zilele acestea a sărbătorit atât 105 ani de existență a frumoasei clădiri, cât și 5 ani de activitate a Hotelului Cismigiu.
O lungă perioadă de timp, hotelul a constituit unul dintre simbolurile Bucureştilor, fiind, până la 1948, proprietatea renumitului arhitect aromân Nicolae Nacu Pissiota, care l-a şi proiectat. După acest an, resortul a fost naţionalizat. La începutul anilor '20, cu cele 200 de camere ale sale, "Cişmigiul" era considerat drept unul dintre marile hoteluri ale Capitalei, foarte frecventat datorită poziţiei sale centrale şi a eleganţei recunoscute – pereţii camerelor erau tapetaţi cu foiţă de aur. Cu o capacitate de circa 200 de camere, „Cişmigiu“ a fost considerat în anii ’20 unul dintre cele mai mari hoteluri din Capitală, fiind clasificat la categoria a doua.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, asupra clădirii a fost lansată o bombă, care a străpuns acoperişul din beton, ajungând până la etajul 3. Din fericire, nu a explodat.
Din 1948, odată cu naţionalizarea, începe şi degradarea clădirii, lăsată de comunişti în voia sorţii. Închis în 1970, hotelul devine, după 1989, căminul studenţilor ATF. La scurt timp dupî 89, căminul redevine hotel, pentru ca, în 1995 să fie închis definitiv. La începutul anilor 2000, clădirea este retrocedată proprietarilor de drept.
Hotel Cişmigiu a intrat procesul de reabilitare în septembrie 2009, după ce a fost achiziţionat în 2004 de compania spaniolă Hercesa. A fost renovat şi dat în folosiţă în 2012.
Un brand
Printre altele, berăria "Gambrinus", în "original", nu este aceea care a funcţionat începând cu anul 1941 în clădirea "Cişmigiu". Locul lui Nenea Iancu, născut în 1901, era amplasat vizavi de vechiul Teatru Naţional, de pe Calea Victoriei, bombardat de americani, în 1941. Berăria s-a dovedit a fi singura "afacere de succes", la public, a marelui dramaturg, devenind în scurt timp un brand. După plecarea lui Caragiale la Berlin, berăria a fost preluată de alt "cârciumar", dar specificul a rămas acelaşi. În 1940, clădirea în care funcţiona "Gambrinusul" a fost demolată. La scurt timp, însă, un "întreprinzător" a deschis o cârciumă de lux, la parterul Hotelului "Cişmigiu", pe care a botezat-o "Gambrinus" și aşa i-a rămas numele până astăzi.
Nu ne rămâne altceva decât să vă spunem “La bulivar birjar, la bulivar”, lăsându-vă dumneavoastră pe mai departe plăcerea de a redescoperi locuri “cu istorie“ din București.