Pledoarie pentru românii care lucrează în Marea Britanie: Trebuie să-şi menţină drepturile şi după Brexit!
"România se raliază celorlalte state membre în a avea o poziție comună, a dialoga și negocia cu Marea Britanie în manieră unitară, fără sincope, fără diferențe, dar în susținerea unor revendicări comune care sunt clare și precise. Evident, vorbim în spațiul public din România de foarte multe elemente, iar elementul care este subliniat deseori este cel legat de drepturile cetățenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie.
România este foarte precisă în acest sens, spunând clar că țara noastră își dorește ca cetățenii europeni care trăiesc în Marea Britanie și, în consecință, cetățenii români să-și mențină aceleași drepturi odată ce Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. Deci, practic, nu facem rabat de la această chestiune și subliniem că orice negociere trebuie să pornească de la această premisă că aceste drepturi vor fi conservate", a precizat Negrescu, la o dezbatere, informează Agerpres.
Reamintim că în aprilie, președintele României, Klaus Iohannis, a spus că statele membre UE sunt dispuse să negocieze astfel încât cetățenii europeni să beneficieze de toate drepturile după ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar.
"Eu pot să ofer românilor toate garanțiile pe care le oferă UE 27 și acestea sunt multe. Suntem hotărâți să negociem în așa fel încât cetățenii, inclusiv românii, să aibă toate drepturile. În contrapartidă suntem dispuși să negociem și drepturile cetățenilor Marii Britanii în statele membre", a spus Iohannis la acea vreme.
Românii și bulgarii din Marea Britanie muncesc mai mult și sunt mai prost plătiți ca nativii
Românii şi bulgarii din UK lucrează mai mult, dar sunt plătiţi mai prost decât britanicii, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică de la Londra, care arată că aceasta este o tendinţă generală în cazul muncitorilor proveniţi din alte state membre ale Uniunii Europene.
Britanicii câştigă, în medie, 11,30 de lire sterline pe oră, în timp ce românii şi bulgarii obţin în medie 8,33 de lire sterline într-o oră, potrivit datelor BNS. Mai mult de jumătate de milion de cetăţeni ai celorlalte state membre UE muncesc în UK în vânzări şi retail, dintre care 66.000 de români şi bulgari. În plus, aproape 250.000 de est-europeni sunt angajaţi în producţie, adică 10 la sută din totalul celor lucrează în acest sector.
Datele BNS arată că, în total, 2,2 milioane de angajați cu vârste între 16 și 64 de ani provin din statele membre UE.
Guvernul britanic şi-a stabilit ca obiectiv reducerea migraţiei nete anuale, de la nivelul actual de 273.000 de persoane la sub 100.000, în contextul Brexit.