Portugalia si Grecia au anuntat dezastrul economic din zona euro: scădere cu 1,5%
Perspectivele de crestere economica in Europa se inrautatesc pe fondul vestilor care vin dinspre Grecia si Portugalia.
Cifrele economice din aceste zone sunt foarte proaste si vin inainte de discutiile pentru adoptarea unor masuri de control al deficitului bugetar, sub 3% pentru fiecare tara din Uniunea Europeana.
Productia interna a Greciei a scazut cu 7% in al patrulea trimestru al anului trecut, comparand cu datele din aceeasi perioada a anului 2010. PIB-ul a scazut cu 16% comparand cu sfarsitul anului 2007.
Portugalia a avut parte de o descrestere economica de 2,7% in al patrulea trimestru, comparand cu datele din 2010, iar PIB-ul s-a contractat cu 5,3% per total, aceasta insemnand o descrestere cu 1,3% fata de trimestrul trei.
Ambele tari contesta masurile de austeritate impuse de majoritatea tarilor din Uniunea Europeana (practic, aceasta a fost politica impusa de Angela Merkel), considerandu-se ca franeaza cresterea economica, ba mai mult, ar duce tarile aflate in criza economica direct in prapastie.
A inceput practic o mare dezbatere despre austeritate. Mai mult, anuntul ca Moody's ar putea retrograda capacitatea de creditare a Marii Britanii a aprins discutii printre politicieni legate de masurile de austeritate impuse in aceasta tara.
Zona euro s-a scufundat in al patrulea trimestru al anului trecut cu 1,75%. Chiar daca economiile Portugaliei si Greciei nu inseamna decat 4% din totalul economiei zonei euro, ele activeaza ca un cobai in acest moment si sunt un bun experiment pentru a demonstra daca masurile de austeritate pot ajuta sau nu o economie sa iasa la suprafata. Daca a reduce cheltuielile si a mari taxele si impozitele, o economie poate sa dea dovada de incredere si sa genereze crestere. Pana acum, nu s-a intamplat nimic.