Povestea unui proiect de succes: Dincolo de viziune, gandire pozitiva
Recent, priveam la televizor un meci de tenis dintre Andre Agassi si un mult mai tanar jucator belgian. La 35 de ani, o varsta inaintata intr-un sport precum e tenisul de camp, Agassi era parca mai proaspat in finalul partidei, pe care de altfel a si casti-gat-o. Si m-am intrebat daca “Proiectul” lui a fost ca la 35 de ani sa joace pentru a 20-a oara la Internationalele Statelor Unite. Eu cred ca raspunsul este mai degraba “Nu”. Cu toate acestea, prin proiecte succesive a ajuns aici, in topul celor mai buni jucatori de tenis si al celor mai puternice caractere, urmarind cu obstinatie obiectivele pe care si le-a propus si intelegand ca succes au doar cei consecventi.
In general, viata inseamna miscare, miscarea inseamna actiune si, de cele mai multe ori, actiunea se face cu un obiectiv clar.
Dimineata, imi stabilesc obiectivul de a ajunge la 9 fix la serviciu. Ce fac pentru asta? Cobor din pat, imi beau cafeaua, mananc un sandvis, urmaresc pentru cateva minute emisiunea de stiri, ma imbrac, imi iau geanta, ma urc in masina si pornesc spre serviciu. Un ciclu elementar pe care il repet zilnic, dar in cadrul caruia orice dereglare (intarziere, efect al mediului extern sau evolutie necontrolata) poate produce imposibilitatea atingerii obiectivului.
In mod intentionat am prezentat o situatie elementara, pentru ca si aici se aplica aceleasi principii ca si in proiectele complexe. Pornind de la o astfel de viziune, avem nevoie de proiecte, indiferent daca ne propunem sa facem o plimbare in parc sau sa lansam sateliti.
De fapt, ce inseamna un proiect? O initiativa cu un obiectiv clar, cu durata limitata, cu buget, cu resurse si, foarte important, riscanta. E cumva firesc sa ne gandim la ultima caracteristica, atat timp cat “cine nu risca, nu castiga”. Si, intr-un anumit fel, modul in care ne asumam riscurile face diferenta. Exista tendinta de a considera riscul ca fiind un lucru negativ. Dar riscul reprezinta o oportunitate de crestere. Asumarea unui risc controlat poate asigura succesul pe o piata cu o competitie acerba.
Si mai este nevoie de ceva: de abordarea integrata a proiectelor. Adica sa vedem interdependentele intre proiectele in care suntem implicati. Sa le armonizam derularea si sa le interconectam. Imi vine in minte un exemplu, clasic de altfel: daca un parinte nu acorda atentia cuvenita copilului atunci cand trebuie, in zadar va dori sa recupereze acest lucru mai tarziu.
Si, ca sa revin la exemplul sportiv prezentat anterior, pentru Agassi au existat momente de cumpana, momente in care a fost considerat o persoana care pierde cele mai importante batalii (au fost cateva finale de turneu in care a fost invins), dar “batranul” a avut timp de toate: de o familie reusita, de performanta sportiva, de comunicarea cu multimea de fani. Daca ne gandim ca, in plus, a abordat totul cu calm, planificare, incredere si gandire pozitiva, ne convingem ca a utilizat cativa dintre factorii cheie pentru succesul oricarui proiect.
Despre autor:
Mircea Mihai a absolvit Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Matematica, Sectia Informatica. A facut un masterat, cateva cursuri postuniversitare si a dobandit Diploma Profesionala in Management in cadrul Open University Business School. De asemenea, este absolvent al cursului Open University de Management de Proiect si detine certificarea PMP (Project Management Professional).
Experienta sa in domeniul managementului de proiect se refera la proiecte avand drept componenta predominanta IT-ul: infrastructura IT, implementare sisteme ERP, dar si proiecte de lansare de produse noi sau de penetrare a pietei, mai ales in cadrul activitatilor legate de programul de management de proiect.
Incepand din 2001, Mircea a devenit tutor in cadrul cursului de Management de Proiect oferit de CODECS. Incepand din 2003, este Directorul Programului de Management de Proiect in cadrul aceleiasi companii. Pana in prezent, Mircea a contribuit la dezvoltarea programului pe care il conduce prin includerea unui curs nou, de pregatire in vederea obtinerii certificarii PMP (TenStep PMP(R) Exam Preparation Course), dar si prin organizarea de workshop-uri, de ateliere si de training-uri scurte care sa completeze cursurile standard.
De asemenea, Mircea s-a implicat si in dezvoltarea coeziunii comunitatii managerilor de proiect din Romania, prin initierea evenimentului Project Management Forum si a seriei de evenimente Project Management Cafe, oportunitati de comunicare a unor experiente de succes si de depasire a granitelor in domeniu.