Pregătiți-vă ținuta de gală, începe Festivalul Enescu
Ediția 2015 aduce în premieră la București, după 15 ani de discuții, Orchestra Filarmonicii din Berlin, care va urca pe scena Sălii Palatului pe 3 septembrie 2015, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle. Orchestra Filarmonicii din Berlin a fost desemnată de prestigioasa revistă britanică „Gramophone” în top 10 cele mai bune orchestre din Europa (2006) și votată a doua cea mai bună orchestră din lume (2008), după Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam – care va concerta, de asemenea, în cadrul Festivalului Enescu 2015, pe 19 și pe 20 septembrie. O orchestră americană de prestigiu vine și ea în premieră în Festival – San Francisco Symphony – și va interpreta și o lucrare de George Enescu.
Festivalul va găzdui 58 de concerte în săli și multe alte evenimente în aer liber, în cadrul Bucureștiului Creativ și al „Pieței Festivalului”, care se desfășoară în acelaști timp cu Festivalul.
În 2015, evenimentele tematice din Bucureștiul Creativ pornesc de la compoziția „Impresii din copilărie” de George Enescu. Pe lângă aceste evenimente tematice, organizate în urma unui apel de proiecte, pe aceeași hartă a Bucureștiului transformat de magia Festivalului Enescu intră și o serie de evenimente care au loc în piețe, inclusiv Piața Festivalului, în galeriile de artă, precum și în alte săli de spectacol.
Celebrul dirijor Zubin Mehta revine în Festival, alături de Israel Philharmonic, cu două concerte programate pe 31 august și pe 1 septembrie. Li se alătură formații precum Filarmonica din Viena, Orchestra Operei din München, Staatskapelle Dresden – dirijată de Christina Thielemann, London Symphony Orchestra – dirijată de Ion Marin, Orchestra din Sankt Petersburg, Filarmonica din Viena, Filarmonica din Monte Carlo.
Ediția 2015 include și trei participări românești importante: Orchestra Naţională de Tineret deschide Festivalul, pe 30 august, Corul şi orchestra Filarmonicii “George Enescu", prezintă în premieră opera în concert "Wozzeck", de Alban Berg – considerată o lucrare de referință a secolului XX – și Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio, interpretează Simfonia Nr.8 de Mahler.
O altă prezență extraordinară este cea a lui Ion Marin, unul dintre muzicienii de origine română cei mai bine cotaţi din lume, care va dirija pe scena Sălii Palatului London Symphony Orchestra, pe 8 și pe 9 septembrie. Alte prezențe importante româneşti în Festival sunt: Cristian Mandeal şi Horia Andreescu care dirijează două concerte în cadrul Festivalului, Dan Grigore, Ruxandra Donose, Valentina Nafornita, Alexandra, Dariescu, Cvartetele „Ad libitum” şi „Acrcadia” Corul „Madrigal” , Orchestra de Cameră Bucureşti etc.
Printre soliștii ediției 2015 se numără: violonista Anne-Sophie Mutter, Arcadi Volodos, dar și pianiștii Fazıl Say, legendarul Murray Perahia, unul dintre cei mai apreciaţi pianişti la nivel internaţional, care a fost prezent şi în 2013 la Festival, Yfrem Bronfman, Andras Schiff, Pierre Laurent Aimard, precum și cunoscuta pianistă Maria João Pires. Renaud și Gautier Capuçon urcă și ei pe scena Sălii Palatului, la fel, David Garrett . Pianista de origine georgiană, Elisabeth Leonskaja, laureată a Concursului Enescu, ediția 1964, astăzi unul dintre marile nume ale scenei muzicale internaționale, susține două concerte-eveniment: pe 6 septembrie, la Ateneul Român și pe 10 septembrie, alături de Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra, la Sala Palatului.
Vor fi prezenți în Festival câştigători ai concursului „George Enescu” : Alexandru Tomescu, Valery Sokolov, Stefan Tarara, Vlad Stănculeasa alături de Agnes Baltsa şi Elisabeta Leonskaja.
Ediția 2015 continuă linia Festivalului Enescu de a propune publicului lucrări de George Enescu în interpretări moderne ale unora dintre cele mai importante orchestre din lume. În acest fel, Festivalul face cunoscut repertoriul enescian în plan internațional.
Orchestre cotate la cel mai înalt nivel în plan mondial – Israel Philharmonic (1 septembrie), Staatskapelle Dresden (6 septembrie), San Francisco Symphony (7 septembrie), London Symphony Orchestra (8 septembrie), Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra (10 septembrie), Bayerische Staatsoper (13 septembrie), Monte Carlo Philharmonic (16 septembrie), Wiener Philharmoniker (16 septembrie), Royal Liverpool Symphony Orchestra (17 septembrie) și Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam (20 septembrie) interpretează compoziții de George Enescu pe parcursul celor trei săptămâni de Festival.
Pentru informații în timp real și pentru schimbări de ultimă oră urmăriți programul ediției 2015 a Festivalului. http://festivalenescu.ro/events/festival-2015/