Premieră: Evoluția monedei Euro în 2017
Mai mult de două treimi din cei 28 de experţi financiari şi economici care au răspuns întrebărilor adresate de FT au spus că dolarul va ajunge la aceeaşi valoare cu euro în cursul anului viitor, ajutat să urce de dobânzile mai mari din SUA ajustate la planurile preşedintelui ales Donald Trump de a pune mai mult accent pe stimulentele bugetare şi mai puţin pe cele monetare.
Economiştii s-au arătat încrezători că după un an dificil, în care Marea Britanie a ales să iasă din Uniunea Europeană, zona euro va putea evita şocurile puternice.
Însă ei sunt îngrijoraţi de ce va face Trump şi de ceea ce ei consideră a fi situaţii cu probabilitate redusă, dar cu risc ridicat, cum ar fi victoria în alegerile prezidenţiale din Franţa de anul viitor a Marinei Le Pen, politician de extremă dreapta.
Unele ţări din UE, printre care Italia, au aplaudat deprecierea euro deoarece îi ajută pe exportatori, însă slăbiciunea arătată în ultimul timp de moneda unică şi politica dobânzilor reduse care contribuie la această slăbiciune sunt criticate în Germania, motorul de creştere economică al zonei euro.
În 2016 euro a pierdut 4% din valoare în raport cu dolarul. Cei mai mulţi dintre analiştii care au participat la sondajul FT cred că banca centrală a SUA va majora dobânzile de cel puţin două ori anul viitor după o creştere de 25 de puncte de bază luna aceasta.
„ Spre deosebire de SUA, unde economia va fi probabil impulsionată de cheltuielile mari cu infrastructura promise de Trump, zona euro va depinde în continuare de BCE care, cred analiştii, îşi va duce până la capăt programul de ajustare cantitativă care presupune achiziţia unor active de 780 de miliarde de dolari, în marea lor majoritate obligaţiuni guvernamentale.