Premierul Mihai Tudose: Pilonul II nu se desfiinţează, dar se va face o analiză privind gestionarea acestor bani
'Nu se desființează Pilonul II de pensii. Ceea ce face doamna ministru (al Muncii — n.red.) este o analiză asupra gestionării acestor bani. Să vadă Guvernul, să vadă doamna ministru și apoi noi toți cum e gestionat acest fond, ce se întâmplă cu acei bani, cât costă gestionarea acelor bani. Rezultatele vor fi făcute publice", a afirmat premierul, la finalul ședinței coaliției de guvernare, care a avut loc la Parlament, transmite TVR.
Reamintim că la finalul lunii trecute, Ionuţ Mişa, propus la acea vreme pentru portofoliul Finanţelor, ulterior fiind avizat în funcţie, a spus că Pilonul II de pensii, care administrează active de aproape 40 de miliarde lei, va fi desfiinţat, banii vor fi returnaţi contribuabililor, iar aceştia vor trebui să aleagă între Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat.
„Pilonul II, da, se va desființa și banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III, cel privat. Vor opta între posibilitatea de a le administra statul și să le ofere o pensie sau să fie un privat care să le ofere acest lucru”, a declarat Mişa după audierile din comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului.
Ulterior, el a revenit asupra declaraţiei şi a spus că a fost vorba de o confuzie.
"Nu am declarat că voi susţine desfinţarea Pilonului II de pensii. Nici nu am în intenţie să fac acest lucru. Nu există în Programul de guvernare această măsură. Am răspuns unei întrebări, care probabil a fost interpretată greşit, în legătură cu posibilitatea naţionalizării Pilonului II de pensii. Precizez încă odată, nici nu desfiinţăm pilonul II de pensii, nici nu îl naţionalizăm.
Nici nu aş fi putut să fac o astfel de previziune, având în vedere că fondurile din pilonul II sunt fonduri publice, doar administratorul este privat. Nu pot fi naţionalizate fondurile publice. Regret confuzia creată şi îi asigur pe toţi românii că un subiect atât de complex şi sensibil este tratat cu maximă seriozitate şi profesionalism de echipa de la Ministerul de Finanţe", a transmis oficialul, într-un comunicat de presă.
În aprilie, fondul de pensii olandez NN a transmis o scrisoare clienților săi prin care îi avertiza cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private.
Din acest motiv, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să amendeze compania NN Pensii cu 1% din capitalul social, respectiv 750.000 de lei. (peste 160.000 de euro).
De asemenea, a fost decisă sancționarea cu retragerea autorizației directorului general al firmei olandeze, Raluca Ioana Georgiana Țintoiu, precum şi cu amendă contravenţională în sumă de 100.000 lei, a anunțat la acea vreme instituția printr-un comunicat.