Prima de plecare a directorului de la Alcatel-Lucent, subiect de indignare
Michel Combes va primi în zilele care urmează 1,8 milioane de euro, o parte din prima sa de non-concurenţă (de 4,5 milioane de euro pe trei ani) şi 1 milioane de euro în stock-options. Iar în anii următori, directorul ar putea vinde acţiuni de 8,2 milioane de euro.
În aprilie 2015, directorul de la Alcatel-Lucent anunţase că renunţă la o dispoziţie din contractul său care îi permitea să primească 2,4 milioane de euro drept indemnizaţie de plecare. Dar se pare că regulile au fost schimbate în această vară.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Stéphane Le Foll, i-a cerut lui Michel Combes să se mai gândească la condiţiile plecării: Trebuie să păstrăm întotdeauna simţul măsurii. Da, este necesar să îi recompensăm pe cei care se implică şi care, parţial, fac lucrurile să avanseze. Dar, în acelaşi timp, asta nu se poate face fără limite şi fără principii.
Mai dur a fost secretarul general al Partidului Socialist, care a considerat comportamentul drept unul scandalos şi a invitat Medeful (principala asociaţie patronală din Franţa) să condamne această atitudine, dacă ţine la credibilitatea sa, pentru că nu putem cere statului şi francezilor să facă eforturi şi să nu spună nimic, atunci când ne confruntăm cu astfel de atitudini inadmisibile într-o Franţă care suferă.
Alcatel-Lucent a transmis un comunicat prin care îl apără pe Michel Combes, care a permis multiplicarea de şase ori a valorii companiei şi a salvat-o de la faliment. Sigur că a redresat grupul, dar asta s-a făcut cu preţul unui plan social de o violenţă fără precedent, au răspuns sindicatele.
Alcatel-Lucent precizează şi că partea de recompensă în acţiuni nu face parte din prima de plecare, ci este datorată reuşitei fuziunii cu Nokia. Între altele, precizează compania, orice sumă publicată este o ipoteză neverificată şi ţie de cursul acţiunilor atribuite până în 2018.