Prima expediţie românească pe Annapurna: 28 martie – 30 mai
Membrii expediţiei Annapurna 2014 sunt Zsolt Torok (Arad), liderul expediţiei, Cristian Tzecu (Timişoara), George Porancia (Prahova) şi Cătălin Neacşu (Argeş). Annapurna se află între primele cinci vârfuri ca dificultate de escaladă alături de K2, Nanga Parabat, Kangchengunga şi Dhaulagiri. Până acum, vârful a fost atins de mai puţin de 200 persoane. Din statistici reiese că de-a lungul timpului, unul din trei alpinişti care au încercat să îl ecaladeze nu s-a mai întors la bază.
Intenţia celor patru alpinişti români este să folosească ascensiunea pentru a promova la nivel mondial alpinismul românesc, dar şi pentru a mediatiza lupta de zi cu zi a persoanelor cu dizabilităţi.
„Credem că o ascensiune pe un optmiar este o bună metaforă pentru provocările de zi cu zi, de care se izbesc persoanele cu dizabilităţi din România. Aceasta ar fi a cincea expediţie românească în care unul dintre participanţi atrage atenţia asupra unei probleme sociale grave, ce afectează în mod direct cel puţin 10% din populaţia ţării.” declară Zsolt Torok, liderul expediţiei.
„Vizibilitatea adusă de expediţiile anterioare i-a bucurat şi încurajat pe autoreprezentanţi (persoane cu dizabilităţi intelectuale şi fizice) să-şi continue demersurile şi le-a confirmat faptul că nu sunt singuri – lucru ce ne motivează şi pe noi să continuăm să le ducem mesajul şi semnăturile la altitudine, aşa cum merită”, a afirmat Cristian Tzecu, fotograf, cameraman şi editor film.
„Lumea se întreabă de multe ori de ce renunţ la slujba mea de birou pentru a-mi risca viaţa pe munte. Şi acum nu pe orice fel de munte, ci chiar pe unul de 8000 de metri! Este simplu: pasiunea pentru escaladă va învinge întotdeauna! Nu îi pot lasă singuri pe coechipierii mei şi sunt mândru că vom purta steagul României la înălţime”! declară Cătălin Neacşu.
„Este pentru noi o onoare, dincolo de pasiunea noastră, de a transmite un mesaj şi de a fi reprezentanţii României pe Acoperişul Lumii, cum se mai numeşte Himalaya. Ne mândrim, de asemenea, să tragem un semnal de alarmă asupra problemelor persoanelor cu dizabilităţi, un semnal pe care noi îl considerăm extrem de necesar şi normal”. –afirmă George Porancea, alpinist şi meteorolog la Vârful Omu.