Prima ţară din lume fără numerar
Se spune uneori că progresul înseamnă revenirea la simplitate. Aşa că, de ce să ne mai chinuim cu portofele pline cu bancnote şi monede, atunci când putem plăti totul electronic? Şi ce altă ţară ar putea „rămâne fără numerar“, dacă nu una dintre cele mai inovative, Suedia. Există o vizibilă lipsă de numerar pe străzile Suediei, iar acest fapt ar putea-o transforma, potrivit lui Niklas Arvidsson, profesor specializat în economie industrială şi management la Stockholm’s KTH Royal Institute of Technology, în prima societate care nu mai foloseşte numerar (cash), arată qz.com.În Peninsula Scandinavă, numeroase bănci au renunţat treptat, încă din 2010, la tranzacţiile cu numerar, iar sute de bancomate au fost scoase din uz. Supermarketurile au rămas printre singurele locuri unde se mai foloseşte numerarul.
Dispariţia bancnotelor se poate explica prin folosirea tot mai crescută a noilor tehnologii şi a sistemului de plăți electronice care oferă posibilitatea de a evita fraudele bancare sau alte metode de a realiza bani obţinuţi ilegal, acest lucru făcându-i pe suedezi să se simtă în siguranţă în tranzacţiile cu moneda electronică.
Totuşi, datele de la Banca Centrală Europeană indică faptul că suedezii, deşi sunt entuziasmaţi cu privire la plăţile digitale, încă obişnuiesc să retragă numerar de la ATM-uri. Studiile Riksbank arată că pentru tranzacţii de sub 100 de coroane, 41% dintre oameni preferă să retragă bani de la ATM, iar potrivit Organizaţiei Naţionale a Pensionarilor din Suedia, care numără 400.000 de vârstnici, 7% dintre membrii ei nu folosesc niciodată cardurile bancare.
Profesorul Arvidsson recunoaşte că Suedia nu ar putea deveni în întregime o societate lipsită de numerar pentru că există o anume nostalgie pentru bancnote, chiar dacă oamenii nu vor să le mai utilizeze.