Programul Festivalului Enescu (Marţi, 20 septembrie)
Pentru cei care nu au putut urmări concertul din data de 10 septembrie al Academiei Saint Martin-in-the-fields, există o a doua şansă: pe 20 septembrie, în seria Recitaluri şi concerte camerale, ansamblul va fi dirijat de unul dintre membrii săi, flautistul Jaime Martin, într-un program ce îi va avea ca solişti pe doi dintre cei mai cunoscuţi pianişti români ai momentului: Luiza Borac şi Viniciu Moroianu.
Îi veţi putea asculta, pe 20 septembrie, începând de la ora 17,00, la Ateneul Român sau, în transmisiune directă, la Radio Romania Muzical şi Radio România Cultural. În programul concertului, alături de Simfonia concertantă pentru 2 piane şi orchestră de coarde de Dinu Lipatti, lucrarea Noapte transfigurată de Arnold Schönberg şi Serenada op. 22 de Antonín Dvořák. (Alexandra Cebuc)
În această seară, tot în ciclul Mari orchestre ale lumii, Orchestra Filarmonică din Israel şi dirijorul Zubin Mehta vor continua turul de forţă început cu o seară în urmă, când ansamblul a concertat alături de renumitul violonist Vadim Repin, prezentând un program alcătuit exclusiv din opusuri de Piotr Ilici Ceaikovski.
Zubin Mehta este fără îndoială o celebritate, un dirijor care are cu Orchestra Filarmonică din Israel o colaborare specială peste patru decenii. În 1981, Mehta a devenit director artistic pe viaţă al formaţiei. De-a lungul carierei sale, a mai ocupat posturile de director artistic al Filarmonicii din New York şi al Operei Bavareze de Stat din München.
În 20 septembrie, sub bagheta sa, Orchestra Filarmonică din Israel va prezenta în faţa publicului din Bucureşti Uvertura de concert op. 32 pe teme în caracter popular românesc în La major de George Enescu, Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în Si bemol major op. 83 de Johannes Brahms şi Simfonia a V-a în do diez minor de Gustav Mahler.
Solistul concertului este pianistul Yefim Bronfman, unul dintre artiştii aclamaţi ai momentului. Născut în 1958, Bronfman a studiat la Tel Aviv, New York şi Philadelphia şi are în palmares un premiu Grammy, pentru integrala concertelor pentru pian de Béla Bartók. Bronfman este apreciat atât ca solist, cât şi ca partener de muzică de cameră, gen pentru care are o afinitate specială.
Evenimentul va avea loc la Sala Mare a Palatului, de la ora 19.30 şi va fi redifuzat de Radio România Muzical şi Radio România Cultural în 23 septembrie de la aceeaşi oră. (Petra Gherasim şi Hajnalka Kerekes)
Ora 19:00
ROMEO ŞI JULIETA
Teatrul Naţional "I.L. Caragiale"
Coproducţie: Grand Théâtre de Luxembourg, Festival le Temps d`Aimer de Biarritz, Teatro Victoria Eugenia de San-Sebastian, Grand Théâtre de Reims, Auditorio de Sant Cugat, Centre Chorégraphique National d`Aquitaine en Pyrénées-Atlantiques, Malandain Ballet Biarritz, Festival d`Ekaterinbourg
Muzica: Hector Berlioz
Coregrafia: Thierry Malandain
Decoruri şi costume: Jorge Gallardo
Concepţie lumini: Jean-Claude Asquié
Ora 19:00
WORLD MUSIC
MISSA JOHNOUCHI (Japonia) – UNESCO Artist for Peace /
Artiste de l'UNESCO pour la Paix
Concertul World Heritage Torch-run
Sala "Mihail Jora" a Societăţii Române de Radiodifuziune
Cu participarea TRAFFIC STRINGS (România)
În program: Sakura Kaoru, Nocturne, Twilight, Fluttering, Original Scenery, Le chant de la Terre, Genka, Illuminé, Muguet, Seasons, Snow Bird, Hiten – Tempyo (vol. 1 – Song of Silk Road), Marco Polo, Asian Wind, Desert Moon, Shangri-La
Înregistrarea concertului poate fi ascultată luni, 26 septembrie, la Radio România Cultural, de la ora 23,00.