Programul managerului competent – training in sectorul ONG
Teodora Aldea: Cum este organizat acest program?
Octavian Rusu: Programul contine 12 workshop-uri, in care managerii organizatiilor neguvernamentale se intalnesc de 5-6 ori pentru o perioada de 2 zile. Sesiunile se vor tine
intr-o statiune de pe valea Prahovei, precum si la sediul FDSC. Prin aceste cursuri ajutam managerii sa se cunoasca intre ei, sa faca schimb de experienta.
Ce subiecte au workshop-urile pe care le propuneti?
Sunt discutate subiecte ca: leadership, rezolvarea problemelor si luarea deciziilor, abilitati de intervievare, tehnici de prezentare si comunicare in scris, de delegare si motivare pentru manageri, managementul timpului, probleme bugetare, managementul de proiect, tehnici de training si indrumare, dezvoltarea abilitatilor interpersonale si managerul asertiv. Temele sunt legate de problemele cu care se confrunta leader-ul unui ONG in dezvoltarea organizatiei din care face parte si au fost selectionate in urma experientei de training a instructorilor si a departamentului de instruire din FDSC, a chestionarelor transmise altor organizatii neguvernamentale.
In ce consta activitatea desfasurata in cadrul workshop-urilor?
In aceste workshop-uri participantii fac schimb de experienta pe tema cursului, iar facilitatorul ii canalizeaza spre schimb de informatii noi, spre practici actuale, care aduc un plus de cunostinte. Este un curs interactiv, se bazeaza pe schimbul de experienta.
Cum se face evaluarea activitatii participantilor?
In urma fiecarui curs, managerii stabilesc un plan de actiune pe care urmeaza sa-l implementeze in organizatia proprie. La urmatorul curs, se verifica ce au facut, cat au facut, ce greutati au intampinat. Cursul se finalizeaza cu un alt plan de actiune pe care managerii respectivi si-l impun. Facilitatorul le da ocazia managerilor sa-si stabileasca un plan de actiune pentru urmatoarele doua luni, pana cand este urmatoarea intalnire. Participantii vor completa la sfarsitul fiecarui curs un chestionar prin care se urmareste ce au invatat, ce cunostinte au transmis ei altora, ce diferente erau intre ceea ce stiau ei, ceea ce stiau alti manageri si ceea ce facilitatorul le-a prezentat. Facilitatorii sunt manageri cu foarte mare experienta in organizatii neguvernamentale.
Cat costa programul?
Fiecare modul a fost stabilit la 20 de euro. Daca se opteaza pentru programul integral, costul este de 200 de euro. Este de preferat sa fie efectuate toate modulele, din cauza acestei proceduri prin care managerii isi stabilesc un plan de actiune pana la urmatoarea intalnire.
Cu ce frecventa organizati acest curs?
Fiind 12 module, si fiindca este un program pilot atat pentru FDSC, cat si pentru sectorul ONG, pentru anul acesta avem planificat un singur set de module. Primul modul incercam
sa-l pornim in februarie-martie , nu avem deocamdata stabilita o data exacta.
Numarul ideal este in jur de 12-15. Fiind sub forma de workshop, mai multi participanti ar face lucrul ineficient. Incercam ca managerii sa fie din cat mai multe sectoare ale activitatii neguvernamentale, din organizatii mai mult sau mai putin dezvoltate.