Psiholog român, nominalizat la premiile World Autism
Evenimentul va avea loc, în octombrie, în Vancouver, premiind cele mai importante descoperiri din ultimul an în domeniul recuperării copiilor diagnosticați cu tulburări din spectrul autist
Proiectul realizat de psihologul român, “Sensory therapy legs”, ușurează activitatea terapeutică prin reducerea stărilor de agitație și agresivitate. Componenta principală a mecanismului este așa-zisul “covor senzorial”, confecționat manual și modificat în permanență pentru a putea obține cel mai bun randament în ceea ce privește interacțiunea copilului cu mediul înconjurător.
„În momentul de față, desfășurăm o cercetare științifică a acestei terapii și am selecționat trei eșantioane formate din grupe de 8 copii. Grupa 1 desfășoară această terapie zilnic, Grupa 2 beneficiază de 2 zile de terapie pe săptămână, iar Grupa 3 nu beneficiază de terapie, având rolul de grupa etalon față de celelalte 2 grupe. Observăm o evoluție remarcabilă în special în rândul copiilor din Grupa 1, am reușit să reducem aproape în totalitate mersul pe vârfuri, stimulările și stereotipiile la nivelul picioarelor”, spune Gemănaru.
Citeşte şi: 10 atitudini care te vor transforma într-un manager de succes
În realizarea covoarelor senzoriale, specialistul s-a inspirat din materialele pe care le găsim în natură, dintre care: gazon, bambus, piatră de râu, marmură, bumbac, scoarță de copac, bambus mic sau fibră de copac. Avantajul principal al acestui tip de terapie este dat de faptul că natura interacțiunii este indirectă, iar copilul nu o percepe ca o comandă sau o sarcină de executat, întreaga activitate desfășurându-se în mod firesc.
“Copiii își conștientizează, în momentul de față, mult mai bine membrele inferioare și sunt mult mai prezenți în tot ceea ce privește corpul lor“, declară psihologul.
Adrian Gemănaru este președintele Centrului de Autism “Marea Neagră”.