Puii de prepeliţă, o iniţiativă care poate deveni o afacere de succes
Pui de prepeliţă obţinuti prin incubarea ouălor
Pentru a obţine o bună generaţie, se folosesc baterii speciale, care trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Atât temperatura, cât şi umiditatea, trebuie să fie optime dezvoltării şi obţinerii de pui de prepeliţă viabili, adică o temperatură constantă, în jur de 37,5 grade Celsius, iar umiditatea va fi variabilă, 60% în prima perioadă, după care trebuie să crească până la 80%. Într-o singură baterie se pun circa 50 de ouă, care se aleg după nişte criterii: adică să nu aibă coaja ciobită, să fie dintre cele mari şi să provină de la prepeliţe nici prea tinere, nici prea bătrâne. De menţionat este că ele nu se păstrează la frigider şi nu trebuie să fie mai vechi de şapte zile, deoarece, după această perioadă devin infertile. Înainte de a fi puse la incubator, ouăle nu se spală, se şterg doar cu o cârpă uscată, dacă e necesar. Incubaţia durează 16 zile, uneori 17, iar ouăle se întorc de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, până în ziua a 14-a, după care nu se mai întorc.
Conditii de creştere şi bună dezvoltare pentru puii de prepeliţă
Odată ieşiţi din ouă, puii rămân în incubator atât timp cât sunt umezi, după care se transferă în cutii de carton sau în recipiente de sticlă gen acvariu, care la rândul lor trebuie aşezate în locuri fără umiditate mare şi în care să nu existe curenţi de aer.
Mai întâi li se asigură o temperatură ridicată, de circa 38 de grade, după care aceasta scade cu câte două grade pe zi, până la 21 de grade, când avem deja pui de prepeliţă cu pene.
De asemenea, lumina este un element important, deoarece aceasta trebuie să fie asigurată non-stop. Apa trebuie să fie la temperatura camerei, dacă este rece poate să le provoace boli. O atenţie mare se acordă aşezării apei, deoarece aceşti pui de prepeliţă nu trebuie să se ude. Ei vor fi ghidaţi la început de către crescător către locul unde este recipientul cu apa.
Aceste sfaturi ne-au fost puse la dispoziţie de specialiştii Zoom-Biz.