RBS România premiază câştigătorii programului educaţional MoneySense 2013
Membrii celor 30 de echipe participante la Concursul MoneySense, ghidaţi de profesori, au parcurs cele patru probe de concurs, care le-au pus la încercare atât cunoştinţele dobândite în cadrul programului, cât şi creativitatea proprie vârstei. Elevii s-au prezentat în cadrul primei probe folosind melodii, filmuleţe, poze sau prezentări pline de imaginaţie şi au explicat ce i-a motivat să participe la concurs şi de ce cred că merită să câştige. Pentru probele doi şi trei, elevii au folosit metode ingenioase de a promova programul MoneySense către colegii din alte clase, către profesori sau chiar către copiii de la gradiniţă. Strângerea bugetului necesar promovării a provocat creativitatea liceenilor, unii dintre ei apelând la resursele proprii sau la banii părinţilor, alţii chiar reuşind să strângă fonduri dintr-o mică afacere. În ceea ce priveşte planurile de viitor, marea majoritate a elevilor îşi doreşte să studieze în străinătate sau să îşi înfiinţeze propria afacere în domenii cât mai diverse, de la cafenele la saloane cosmetice sau firme IT.
Încă de la lansarea sa în 2009, MoneySense s-a bucurat de apreciere atât din partea beneficiarilor direcţi, elevi şi profesori înscrişi în program, cât şi a altor autorităţi, reprezentanţii inspectoratelor şcolare sau directorii liceelor participante. Programul RBS MoneySense şi-a propus să aducă o contribuţie în vederea educării financiare a persoanelor fizice din România şi să încurajeze abordarea unei atitudini responsabile în luarea deciziilor financiare. Obiectivele programului au fost să ofere informaţii despre gestionarea finanţelor personale, calcularea unui buget personal sau despre produsele şi serviciile financiare. Aceste obiective coincid cu cele ale fundaţiei CREDE, astfel încât ne-am implicat alături de bancă în implementarea MoneySense în liceele din România.
Elevi din 69 de licee din toată ţara au parcurs cele patru module de educaţie financiară în cadrul cărora au avut acces la informaţii despre managementul finanţelor personale, despre modul de funcţionare a unei bănci, dar şi despre aspectele legate de deschiderea, creditarea şi administrarea unei afaceri sub îndrumarea a peste 90 de profesori din toată ţara.
Câştigătorii ediţiei 2013 a concursului MoneySense sunt:
- echipa „Mega Max” de la Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu”, din Craiova, coordonator prof. Nicoleta Mihai – premiul I
- echipa „Zbor de Păun” de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, din Cluj-Napoca, coordonator prof. Lucia Gogea Gyongyike – premiul II
- echipa „Money Savers” de la Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu”, din Bucureşti, coordonator prof. Maria Vasilescu– premiul III
- echipa „Six Dollars” de la Liceul Teoretic „Apaczai Csere Janos”, din Cluj-Napoca, coordonator prof. Eva Palfi Hajnalka – menţiune.
Programul MoneySense oferă publicului larg acces la servicii de asistenţă şi educaţie financiară gratuite şi imparţiale. Mai multe detalii despre MoneySense sunt disponibile pe site-ul www.rbsmoneysense.ro.