Reducerea salariilor si pensiilor, batuta in cuie
"Nu mi-a facut deloc place sa anunt, in data de 6 mai, masurile ce trebuiesc luate. Astazi, am informat grupurile parlamentare care este situatia relala in care ne aflam. Numele mai nou pe care il dau acestei crize este criza datoriilor suverane ale statului. Optiunea mea este sa insist ca scrisoarea catre fond sa plece cat mai repede in exact termenii in care a fost negociata", a declarat seful statului.
Potrivit acestuia, "Romania are sansa de a avea o datorie publica mai mica decat alte state ale UE si am considerat ca avem obligatia sa actionam acum pentru a ne reduce dependenta de datoriile externe. Daca luam masurile pe care trebuie sa le luam, avem sanse sa valorificam in favoarea noastra momentul cand cresterea economica va fi posibila".
"Cresterea TVA-ului de la 19 la 24% ar fi generat o inflatie care s-ar fi scris cu doua cifre. De asemenea, ar fi fost un trasfer de cheltuieli suplimentare pe zona economica, zona care, in linii mari, a parcurs un proces de restructurare in 2009, cu putinele exceptii din sectorul de stat", a sustinut Basescu.
Alte declaratii ale lui Traian Basescu:
"Salariile reprezinta 27% din bugetul de stat, cheltuielile sociale plus pensiile inseamna 36% din bugetul de stat, ceea ce reprezinta 63% din bugetul de stat. Cu alte 3% reprezinta contributia noastra la bugetul UE. Diferenta e destinata cheltuielilor sociale din spitale, scoli, armata".
"Fara niciun fel de masuri de rationalizare a cheltuielilor, deficitul bugetului de stat ar fi in acest an minim 9,1% din PIB. Statul roman trebuia sa imprumute 11,7 miliarde de euro pentru a-si acoperi cheltuielile de functionare".
"Decizia a fost sa incepem restructurarea propriilor noastre cheltuieli: cheltuielile sociale, inclusiv pensiile si cheltuielile cu salariatii de la bugetul de stat. Acest lucru ne permite un deficit de 6,1%, reprezentand 8 milioane de euro. Si acest deficit implica imprumuturi de pe piata libera, in afara de banii pe care ii primim de la FMI si UE in acest an – circa 4 miliarde".
"Daca mergeam strict pe cresterea fiscalitatii, anul viitor ar fi trebuit sa angajam un nou imprumut, de 27-28-30 de miliarde euro pentru a sustine deficitul bugetului de stat cu destinatie consum".
"Solutia pe care eu, Guvernul, Banca Nationala o propunem Romaniei este una dura, extrem de dura, dar necsara. Amanarea acestor solutii de restructurare a cheltuielilor bugetare nu face decat sa mareasca factura cu fiecare luna".