România a avut cea mai mare creştere a costului cu forţa de muncă în trimestrul al doilea
Singurele state UE în care costul orar al forței de muncă a scăzut în trimestrul al doilea au fost Finlanda (minus 2,0%), Italia și Luxemburg (ambele cu o scădere de 1,1%).
Avansul costurilor cu forța de muncă în România s-a produs în principal pe fondul creșterii cu 18,9% a costului orar al forței de muncă în sectorul de non-business, la care se adaugă o creștere de 10% a costului orar al forței de muncă în sectorul de business, în ambele cazuri fiind vorba de creșteri mult peste media europeană. Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forța de muncă a crescut cu 14,8% în sectorul construcțiilor, cu 11,6% în servicii și cu 6,9% în industrie.
Potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică /INS/, costul orar al forței de muncă a crescut cu 6,3% în trimestrul al doilea față de cel precedent, pe forma brută, și cu 11,95% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Comparativ cu același trimestru al anului precedent, pe principalele activități economice, cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în tranzacții imobiliare (26,57%), sănătate și asistență socială (24,11%), hoteluri și restaurante (18,62%) și învățământ (18,60%). Scădere s-a înregistrat doar în industria extractivă, cu 10,01%.