România a depăşit Grecia şi ar putea deveni cea mai mare economie din Balcani. Dar să nu ne îmbătăm cu apă rece
Datele Eurostat arată că, în primul trimestru al acestui an, valoarea PIB-ului României, ajustată în funcţie de influenţele sezoniere, a fost de 44,2 miliarde euro. Comparativ, în cazul Greciei a fost de 43,96 miliarde euro.
Este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva, de când se publică aceste statistici, potrivit News.ro.
Astfel, la finalul lui 2017 am putea deveni cea mai mare economie din Balcani, exceptând Turcia, dacă tendinţa se va păstra pe tot parcursul următoarelor trimestre. În ultimele patru decenii, supremaţia a fost deţinută de eleni.
Însă chiar dacă vom deveni "tigrul economic al Blacanilor", acest statut nu ne va asigura prosperitate pe termen lung, Motivul e simplu: creşterea economică, pe cât de spectaculoasă este în statistici, pe atât de nesustenabilă este în realitate.
Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că avansul PIB-ului în primul trimestru, de 5,7%, s-a bazat, în principal, pe consumul final al gospodăriilor populației, care a contribuit cel mai mult la creşterea economică.
"Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 7,4%, contribuind cu 4,8% la creșterea PIB; variației stocurilor, cu o contribuție de +1,1%, consecință a creșterii importante a stocurilor din economie.
O contribuție negativă la creșterea PIB au avut-o formarea brută de capital fix (-0,1%), ca urmare a reducerii volumului său cu 0,7% și exportul net (-0,1%), consecință a creșterii ușor mai accentuate a volumului importurilor de bunuri și servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri și servicii (+0,09 puncte procentuale)", se precizează în comunicatul INS.
Creşterea în baza consumului nu e sustenabilă pe termen lung. E ca şi când ai băga carburant de o calitate extrem de proastă în maşină; eventual ţi se va strica motorul, ce va avea nevoie de reparaţii capitale.
Îngrijorător mai este şi faptul că investiţiile – o sursă de calitate pentru avansul economiei – se află pe o pantă descendentă. Investițiile nete realizate în economia națională au scăzut cu 3,1% în primul trimestru din acest an față de perioada similară din 2016, la 12,83 miliarde de lei, potrivit datelor INS.
Deci înainte de a ne prezenta drept masculul alfa al "haitei", poate ar trebui să ne asigurăm că avem spatele asigurat.