Romania, codasa la angajare
Acelasi raport arata ca rata de angajare a persoanelor cu varste intre 55 si 64 de ani a crescut in 2007 cu un procent fata de anul precedent. Potrivit Strategiei de la Lisabona, pana in 2010, rata ocuparii trebuie sa ajunga la 70% pentru angajatii cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani si la 60% pentru femeile cu aceeasi varsta. Trebuie spus ca Strategia de la Lisabona a fost adoptata de Consiliul European in anul 2000, pe o perioada de zece ani, si este orientata catre politicile europene de crestere economica si ocupare a fortei de munca. Practic, prioritatea UE o reprezinta investitiile mai mari in oameni si cresterea fortei de munca.
Diferente
In 2007, rata de angajare a persoanelor cu varste intre 15 si 64 de ani s-a situat la peste 70% in Danemarca, Tarile de Jos, Suedia, Austria, Marea Britanie, Cipru si Finlanda, in timp ce in Malta, Polonia, Ungaria, Italia si Romania s-au intalnit rate de angajare mai mici de 60%. Exista mici diferente intre rata de angajare a femeilor si cea a barbatilor in diferite state din UE. Danemarca (73,2%), Suedia (71,8%), Tarile de Jos (69,6%) si Finlanda (68,5%) au inregistrat cea mai ridicata rata de angajare a femeilor in 2007, in timp ce Malta (36,9%), Italia (46,6%) si Grecia (47,9%) au avut cea mai scazuta rata.
Rata cea mai ridicata de angajare la cei cu varste cuprinse intre 55 si 64 de ani a fost in Suedia (70%), Estonia (60%) si Danemarca (58,6%), si mai scazuta in Malta (28,3%), Polonia (29,7%) si Luxemburg (32%).
Part-time
In 2007, peste 18% dintre persoanele angajate in Uniune au lucrat part-time. Conform studiului Eurostat, Olanda, Germania, Marea Britanie si Suedia sunt statele care in anul trecut au inregistrat cele mai multe persoane angajate in activitati cu norma redusa, in timp ce astfel de joburi au fost slab reprezentate in Bulgaria, Slovacia, Ungaria si Cehia. Romania s-a clasat pe pozitia a 16-a in UE dupa rata ocuparii de joburi cu norma redusa, cu 9,7%. De obicei, angajatorii romani incurajeaza tinerii sa-si continue studiile cat timp acestia detin un job, asa ca angajeaza astfel de persoane cu jumatate de norma. De exemplu, firma de software TotalSoft este o companie care sprijina tinerii talentati, dispusi sa invete lucruri noi si sa capete experienta intr-un domeniu extrem de inovativ, cum este cel al IT-ului. De aceea, organizatia este deschisa inclusiv la colaborari part-time. In momentul de fata, aproximativ 10% dintre angajatii companiei lucreaza in acest sistem.
Compania farmaceutica Sandoz Romania nu incurajeaza angajarea persoanelor pentru munca part-time, modelul full-time fiind impus de specificul activitatii companiei. "In cifre, se poate spune ca angajatii part-time constituie un procent mai mic de 1% si sunt locati in administratie", spune Laura Muntean, Human Resources Manager al Sandoz.
Nici compania Aviva Asigurari de Viata nu se bucura de angajatii part-time, intrucat acestia nu reprezinta decat un singur procent din totalul angajatilor. Valentina Ilie Goga, Manager HR in cadrul organizatiei a declarat ca, in trecut, a avut mai multe persoane care lucrau cu norma redusa. "Angajam part time daca e nevoie in zona administrativa sau de customer service. Unii dintre ei au fost angajati part time pentru ca erau studenti. Insa intre timp au optat pentru programul full time", a mai declarat specialistul de la Aviva Asigurari de Viata.
Companiile romanesti sunt preocupate de tinerii care doresc ca in timpul jobului sa-si continue studiile si considera ca trebuie sa existe un echilibru intre cele doua activitati. Din pacate, insa aceasta practica este destul de rar intalnita.
O veste imbucuratoare este faptul ca varsta medie a angajatilor din companiile de IT, farmaceutice si cele de asigurari de viata este de aproximativ 30 de ani.