România lui 2015: Internetul, mai accesibil decât apa caldă
"Interesul manifestat pentru conectarea la Internet este influențat, însă, de posibilitățile oferite în plan teritorial de furnizorii acestui serviciu și de disponibilitatea financiară pe care fiecare gospodărie o are. Transpunerea acestora în decizia de conectare la rețeaua de Internet poate explica decalajele mari întâlnite între mediul urban și cel rural", se notează în documentul citat.
Capitala şi judeţul Ilfov au beneficiat de cea mai răspândită conecatre la Internet, urmate, la mare distanţă, de judeţele din Vest şi Nord-Vest, (trei din cinci gospodării) şi de Sud-Estul şi Centru (unde doar jumătate dintre gospodării sunt conectate).
De asemenea, gruparea după tipul de gospodărie relevă faptul că gospodăriile cu copii dependenți de Internet prezintă o frecvență mult mai mare în ceea ce privește conectarea la Internet. Dintre aceste gospodării, 77,6% accesează Internetul de acasă, față de numai 40,2% din totalul gospodăriilor fără copii.
La capitolul de interes al copiilor pentru Internet, acesta este determinat atât de factori obiectivi, cum ar fi rezolvarea unor sarcini de natură școlară, dar reprezintă și o formă extrem de populară de petrecere a timpului liber (jocuri, filme, rețele de socializare), precizează statistica INS.
După statutul ocupațional al capului gospodăriei, cele mai mari ponderi ale celor care se conectează la Internet se întâlnesc în rândul gospodăriilor de studenți (97,4%), patroni (93,4%) și de salariați (84,1%), iar cea mai mică proporție se întâlnește în rândul gospodăriilor conduse de pensionari (32,4%).