România, ţara din topul economiilor UE
„Recunoscând performanţele economiei locale, cel puţin în termeni relativi, investitorii globali ar trebui să manifeste un interes tot mai mare pentru bursa de la Bucureşti, în 2015 și pe termen mai lung”, spun analiştii.
România este bine poziționată, față de laitmotivul economiilor emergente surprinse de aprecierea dolarului într-o postură dificilă, cu deficite de cont curent impresionante, finanţate, de regulă, în moneda americană.
Sistemul său financiar nu a trăit în ultimii ani vreo euforie a intrărilor masive de capital străin, care să rişte acum o decontare brutală. Recent, a reuşit chiar să posteze excedente de cont curent, în contrast cu anii dinaintea crizei din 2008.
Citeşte şi: Românul care înfruntă moartea pe Acoperişul Lumii
Există şi alte capitole foarte sensibile pentru investitori la care România înregistrează rezultate pozitive. Performanţa economiei locale continuă să surprindă aşteptările analiștilor.
România se situează în mod constant în topurile economiilor din Uniunea Europeană și se compară favorabil cu unele economii emergente care au fost incredibil de atractive în urmă cu numai câţiva ani, precum Turcia sau Brazilia. De asemenea, cursul de schimb al leului s-a dovedit a fi unul dintre cele mai stabile din lume. Iar viaţa politică nu s-a confruntat cu şocuri teribile, stabilitatea devenind norma, nu excepţia.
Toți acești parametri macro locali favorabili din 2014 ar trebui să rămână valabili și în viitor. Iar bursa locală de acţiuni va continua să fie foarte atractivă, cu atât mai mult cu cât dividendele oferite de companiile listate la Bucureşti, inclusiv de nume cu capitalizări semnificative, se menţin la valori foarte mari comparativ cu dobânzile depozitelor bancare sau cele ale obligațiunilor guvernamentale.