S-a încheiat prima ediţie a UrbanEye Film Festival
Vedetele festivalului au fost cele două proiecții ale filmului Cathedrals of culture, partea I şi partea a II-a (2014, Germania, Danemarca, Austria, Norvegia). Prezentat în premieră anul acesta în secțiunea Berlinale Special la Berlin International Film Festival, filmul este realizat de o echipă de şase regizori importanţi, dintre care Wim Wendres şi Robert Redford reprezintă capul de afiş.
Împreună cu ceilalţi regizori, Michael Glawogger, Michael Madsen, Margareth Olin şi Karim Aïnouz, cei doi încearcă să dezvăluie privitorilor sufletul clădirilor. „Dacă clădirile ar putea vorbi, ce ar spune despre noi?”.
Fiecare regizor şi-a ales câte o clădire importantă, de la Filarmonica din Berlin până la Centrul Pompidou din Paris, şi a creat un scurt-metraj de o jumătate de oră, care explorează o zi din viaţa acestor „catedrale ale culturii”, narată de însăşi vocea imaginată a acestora.
Filmele selectate de către organizatori și prezentate în trei secțiuni: Autentic versus Simulacru, Case fără oameni și oameni fără case, Interferențe, reflectă preocupări și subiecte de interes imediat.
Urbanizarea și impactul său social și cultural (Houses for all, Torre David, Double Happiness, Venice Syndrome, Aici … adică acolo, perimarea construcțiilor și impactul său local (Unfinished Italy, Temporary 8th) dar și portrete ale “arhitecturii” prin prisma fotografiei (Lucien Hervé. Photographer despite himself, Visual Acoustics. The modernism of Julius Shulman) au fost temele aduse în discuție în serile de festival.
Festivalul și-a propus ca, pe lângă proiecțiile propriu-zise, să incite publicul la discuții despre subiectele arătate în filme. Astfel, regizorul Gerrit Messiaen (Lucien Hervé. Photographer despite himself) a răspuns întrebărilor din public și a povestit despre întâlnirea cu fotograful Lucien Hervé, Jord den Hollander (Mission statements. The architecture of Dutch diplomacy) a provocat spectatorii la o discuție despre viața în ambasade și identitatea exprimată prin construcție.
După proiecția filmului românesc Aici … adică acolo (2012), regizorul Laura Căpățână-Juller, Dana Bunescu (montaj) și antropologul Vintilă Mihăilescu au discutat cu publicul spectator despre realități globale și locale plecând de la povestea arătată în film. Tot despre proiecte neterminate și spații în așteptarea unei folosințe, a vorbit arhitectul Liviu Ianăși în sesiunea de întrebări și răspunsuri prilejuită de proiecția filmului Temporary 8th (2012).
Ilustrând temele abordate cu filme din contexte diferite, de la Caracas la Veneția și din suburbia orașelor spaniole până în satul românesc, UrbanEye Film Festival a provocat publicul să (își) descopere un nou mod de a privi lucrurile: privirea urbană.
Proiectul UrbanEye Film Festival este inițiat și organizat de Asociaţia ARTA în dialog cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, prin finanțare din timbrul arhitecturii