Să ne amintim de ziua de 16 decembrie!
Anul 1920. Cutremur devastator. Numărul persoanelor decedate în provincia Gansu s-a ridicat la 200.000.
Cutremurul din Gansu (China) este un dezastru care a avut loc la 16 decembrie 1920, soldat cu 200.000 de morți. Dezastrele naturale pot genera în mod spontan o admirație neașteptată din partea observatorilor și a victimelor, un sentiment care nu este o reacție obișnuită în fața dezastrelor provocate de mâna omului, cu excepția tragediilor de cele mai mari dimensiuni. O explozie masivă care face una cu pământul un oraș, precum explozia din portul Texas City din 1947, poate stârni o asemenea reacție; dar, de regulă, prăbușirea unui avion, deraierea unui tren sau un incendiu într-un oraș produc o amorțire psihică.
Cutremurul din 1920 care a făcut ravagii în provincia Gansu din China a fost una dintre acele catastrofe naturale marcate de „fapte imposibile”. În timpul acestui cutremur cu magnitudinea 8,6, o zonă cu lungimea de 450 km şi lăţimea de 150 a fost transformată într-un fel de „ocean solid”. Pământul s-a mişcat în sus şi în jos în valuri, iar munţii au fost zguduiţi violent şi rupţi în bucăţi, lăsând impresia că pământul a plecat din loc, că nişte uriaşi nemiloşi de piatră au călcat în picioare nestingheriţi provincia Gansu. Ziua de 16 decembrie 1920 este cunoscută până astăzi în China dreptshan tso-liao („când au mers munţii”).
1910: Are loc, la Issy-les-Moulineaux, lângă Paris, primul zbor experimental din lume al unui avion cu reacție, inventat și pilotat de Henri Coandă.
Henri Marie Coandă (n. 7 iunie 1886 – d. 25 noiembrie 1972) a fost un academician și inginer român, pionier alaviației, fizician, inventator, inventator al motorului cu reacție și descoperitor al efectului care îi poartă numele. A fost fiul generalului Constantin Coandă, prim-ministru al României în 1918.
Invenții și descoperiri
-1911: În Reims, Henri Coandă prezintă un aparat de zbor cu două motoare cuplate ce acționau o singură elice.
-1911-1914: În calitatea sa de director tehnic al Uzinelor Bristol, Henri Coandă proiectează mai multe aparate de zbor "clasice" (cu elice) cunoscute sub numele de Bristol-Coandă. În 1912 unul dintre ele câștigă premiul întâi la Concursul internațional al aviației militare din Anglia.
-Invenția unui nou material de construcție, beton-lemnul, folosit pentru decorațiuni (de exemplu la Palatul culturii din Iași, ridicat în 1926, decorat în totalitate cu materialul lui H. Coandă)
-1926: În România, Henri Coandă pune la punct un dispozitiv de detecție a lichidelor în sol. E folosit în prospectarea petroliferă.
-În Golful Persic inventatorul român construiește un rezervor din beton subacvatic pentru depozitarea petrolului.
Wassily Kandinsky. Pictorul s-a născut pe 4 decembrie 1866, într-o familie de burghezi bogaţi şi moderni din Moscova.
În 1871, familia Kadinsky părăseşte Moscova şi se mută la Odessa. De la vârsta de 8 ani, Wassily Kandinksy începe să ia lecţii de pian şi violoncel. Frecventează cursurile liceului clasic şi studiază desenul. În 1882, la vârsta de 26 ani se însoară cu verişoara lui, Anna Semiakina. În anul 1885, Wassily Kandinksy se întoarce la Moscova pentru a urma cursurile facultăţii de drept şi apoi lucrează ca profesor la facultate. În 1896 ia o decizie irevocabilă: va deveni pictor. Pleacă la München, unde se afla una dintre cele mai renumite Academii de Artă din Europa acelor vremuri.
Citește și Ce înseamnă să ai minte de lider
După ce soseşte în Germania, în decembrie 1896, Wassily Kandinksy începe să studieze între 1897-1899 la o şcoală celebră condusă de pictorul Anton Azbe (1855-1905). În 1900, este primit în Academia de Arte Frumoase. Dezamăgit, părăseşte şcoala renunţând definitiv la educaţia academică. În primăvara anului 1901, înfiinţează grupul "Phalanx". Această societate, născută în spiritul opoziţiei faţă de academismul omipotent şi omiprezent în artă, organizează în cursul celor 4 ani de existenţă un număr de 12 expoziţii care luau apărarea curentelor cele mai novatoare. "Phalanx" îşi deschide propria şcoala unde Kandinsky devine profesor de desen şi pictură. În 1902 se îndrăgosteşte de una dintre elevele sale, Gabriele Munter (1877-1962).
Din luna ianuarie 1909, Kandinsky înfiinţează împreună cu prietenii săi Neue Kunstlervereinigung (Noua Societate Artistică). Ei sunt animaţi de acelaşi nonconformism faţă de arta oficială.
În martie 1944, Wassily Kandinksy este diagnosticat cu arteroscleroză, dar va continua să lucreze până în iulie. Moare la Neuilly-sur-Seine, pe 13 decembrie 1944 ca urmare a unei hemoragii cerebrale.