Sa se fumeze, dar nu oriunde!
Fumatul in companii este astazi un veritabil subiect de neliniste pentru angajatii francezi. Aproape in unanimitate (93%), ei declara ca a munci intr-un mediu viciat de fumul tigarilor reprezinta un risc important pentru sanatatea nefumatorilor. In schimb, doar 7% cred ca acest risc este neimportant.
Totusi, tigara ramane destul de tolerata la locul de munca. Desi 78% dintre angajatii francezi afirma ca legea Evin este respectata in firma lor, fumatul nu este interzis cu desavarsire: 55% din acest procent declara ca se poate fuma in locuri special amenajate si doar 23% spun ca fumatul este interzis peste tot in companie. Mai ingrijorator e faptul ca 21% dintre salariati afirma ca nu exista nici o restrictie de fumat la serviciu, ceea ce reprezinta o incalcare a legii din 1991.
Anumite categorii de populatie sunt mai afectate de nerespectarea legii: barbatii (24%, fata de 18% – femeile), tinerii (23% dintre cei sub 40 de ani, fata de 19% dintre cei de peste 40 de ani) si muncitorii (31%, fata de 11% functionari). In plus, cu cat scade nivelul de educatie formala, cu atat scade sansa de a lucra intr-un loc unde interdictia este respectata (34% pentru cei fara studii universitare, comparativ cu 16% pentru cei cu liceu si/sau facultate). In realitate, riscul expunerii la fumul de tigara in timpul serviciului este strans legat de categoria socio-profesionala a respondentului.
Numai 52% dintre salariatii francezi, adica ceva mai mult de un salariat din doi, declara ca legea Evin este “foarte bine” aplicata. Daca 18% dintre salariati afirma ca aceasta interdictie nu este respectata in firma lor, cifra creste la 30% in ceea ce-i priveste pe fumatorii ocazionali si atinge 24% pentru marii fumatori (peste 20 de tigari pe zi). Chiar daca incearca sa fie rezervati, pentru ca sunt toleranti cu propriile slabiciuni, acestia sugereaza ca slaba aplicare a legii anti-fumat incurajeaza consumul angajatilor care au deja tendinta de a fuma mult, precum si “tigara de ocazie”.
O responsabilitate care-i implica profund pe angajatori
Cine este vinovat ca legea mentionata nu este decat partial aplicata? Aprecierile salariatilor francezi sunt fara drept de apel: 78% cred ca angajatorii ar trebui sa garanteze un mediu de lucru neviciat de fumul tigarilor pentru toti angajatii. Contextul in care se munceste nu este o scuza: angajatorii din hoteluri, restaurante, baruri, cafenele si discoteci au si ei aceasta obligatie. Un indice semnificativ al respingerii fumatului in locurile publice este faptul ca 73% dintre persoanele interogate considera ca angajatorii din domeniile sus-amintite au aceeasi obligatie chiar si fata de consumatori.
Managerii care nu aplica legea Evin nu ar trebui sa ramana indiferenti la aceste cifre. Pana la urma, 80% dintre salariatii francezi prefera sa lucreze intr-un mediu fara fum de tigara. Cu alte cuvinte, ar fi in stare sa refuze un job din aceasta cauza. Si mai periculos pentru companiile care nu tin cont de legea Evin este faptul ca risca astfel sa piarda cea mai calificata forta de munca: 83% dintre persoanele cu diploma se pronunta in favoarea unui loc de munca “fara tutun”.
In ciuda hotararii lor, salariatii francezi recunosc ca angajatorilor le este foarte dificil sa impuna aplicarea corecta a legii Evin. Pentru multi dintre ei, medicina muncii reprezinta un aliat esential in lupta impotriva fumatului in companii. 87% dintre salariatii din Franta considera ca medicii de la locul de munca ar trebui sa asigure consultanta pentru fumatorii care vor sa se lase de acest obicei. Si mai exact spus, 81% dintre salariati considera ca medicii de la locul de munca ar trebui sa aiba dreptul de a prescrie medicamente in cazul unui sevraj produs de lipsa nicotinei, drept pe care, la momentul actual, nu-l au.