Salariile din provincie se apropie de cele din capitala!
La studiu au participat 100 de companii. Dintre ele, 11 sunt companii de sine statatoare, 81 sunt filiale ale unor companii internationale si opt sunt divizii/sucursale.
Din cele 44.600 de puncte (totalul datelor salariale furnizate de participanti) 30.400 sunt din afara Bucurestiului, iar restul de 14.200 sunt din capitala.
Dupa cum era de asteptat, cele mai mari salarii sunt in capitala, dar surprinzator este faptul ca unele functii sunt platite mai bine in provincie decat in Bucuresti.
In industriile in continua dezvoltare (IT, Retail etc.) diferentele salariale intre Bucuresti si provincie scad, iar pentru anumite functii se inverseaza.
"De exemplu, un vanzator castiga mai putin in Bucuresti decat in provincie (salariile brute lunare primite de vanzatori sunt mai mari cu 0.9% in provincie, decat cele din capitala), o casiera din provincie castiga cu 10% mai mult decat una din capitala", spune Oana Botolan, Country Manager al ConsulTeam Romania, partener Mercer.
Cu toate acestea, venitul anual (care include bonusuri, tichete de masa si costurile pentru masini) este totusi cu 6.5% mai mare in Bucuresti decat in restul tarii. Desi diferenta salariala dintre capitala si orasele de provincie scade, bucurestenii raman cei mai bine platiti angajati.
Potrivit studiului, un Recruiter experimentat primeste in Bucuresti un salariu mediu brut de 3.500 lei, in timp ce un astfel de post este platit in provincie cu doar 1.800 lei. IT managerii din provincie castiga cu 46,2% mai putin decat cei din capitala, care au un salariu de 9.000 lei fata de 6.150 lei. Un Sales Manager este platit in medie cu 12.000 lei in capitala si primeste 7.000 lei in provincie, adica cu 59% mai putin, iar un Director de hipermarket castiga peste 9.000 lei in Bucuresti si 7.900 lei in afara Bucurestiului (cu 17 % mai putin).
Bonusuri si beneficii
In Romania, beneficiile pe termen lung au o pondere scazuta. Cel mai des intalnit tip de beneficiu pe termen lung este dreptul de a detine actiuni in cadrul companiei.
Doar 29% dintre companiile participante la studiul Mercer ofera beneficii pe termen lung. Acestea sunt acordate in mare parte celor care detin functii de top management si middle management.
Cele mai frecvente tipuri de beneficii acordate tuturor angajatilor raman tichetele de masa, asigurarea medicala, subventiile pentru transport etc.
"Ponderea platilor garantate, precum indemnizatiile pentru transport, bonuri de masa, indemnizatie pentru concediu, pentru lucrul in schimburi, creste pentru posturile de executie, incepand cu nivelul imediat inferior middle managementului", explica Oana Botolan.
In ceea ce priveste nationalitatea companiilor-mama, 23 (26%) sunt din SUA, 14 (16%) sunt germane, 13 (15%) sunt franceze, opt (9%) sunt engleze, doua (2%) sunt romanesti si 29 de companii (32%) au alte nationalitati
Ca si salariile, pachetul de compensatii si beneficii difera in functie de pozitia pe care angajatul o ocupa in cadrul companiei. Astfel, bonusurile si beneficiile salariale reprezinta 8,5% din venitul anual al unui IT Project Manager, un Director Actuariat (specialist in calcule statistice privitoare la asigurari si la probleme financiare) are bonusuri si beneficii salariale de 12,5%, iar bonusurile si beneficiile salariale ale unui contabil reprezinta 12% din venitul anual si includ indemnizatiile pentru transport, bonurile de masa, plata concediului, bonusurile variabile, asigurarea medicala, indemnizatiile in caz de moarte sau handicap. Bonusurile si beneficiile salariale ale unui Director de vanzari reprezinta 31% din venitul anual si includ bonuri de masa, prima de vacanta, bonusuri variabile, bonus vanzari, valoare actiuni, beneficii pe termen lung, cheltuieli cu masina, asigurarea medicala, indemnizatii in caz de moarte sau handicap. Pachetele de beneficii continua sa se diversifice atat la nivel local, cat si la nivel regional, un lucru normal, daca tinem cont de criza de personal din anumite domenii si de lupta dintre companii pentru motivarea si retentia angajatilor.
Potrivit Country Managerului, Consulteam, rata fluctuatiei de personal este in capitala de 15,7%, iar in unele industrii, de exemplu IT, aceasta poate ajunge pana la 40%. Lupta pentru angajati se extinde si in provincie, Pentru ca orientarea a tot mai multe companii catre aceste regiuni si investitiile straine au dus la o concurenta fara precedent. Pentru a-si pastra angajatii, organizatiile se vad obligate sa creasca nivelul salarial si sa ofere beneficii si bonusuri cat mai atractive.