Salariile in industria Oil&Gas
Daca ne referim la nivelurile salariale practicate pe aceasta piata, cred ca ar trebui sa specificam ca aceasta indu-strie se structureaza in doua sectiuni complet distincte: Extractie / Procesare si Retelele de benzinarii (desi ar trebui spus din start ca parte dintre companiile care actioneaza in aceasta industrie joaca doar rolul de distribuitor printr-o retea proprie).
Extractie si Procesare
In ceea ce priveste prima sectiune, cea de Extractie si Procesare, majoritatea posturilor sunt de natura tehnica, existand insa si posturi locale de suport (Financiar / Contabil, Resurse Umane, IT, Protectia Mediului si Securitate). Daca ne referim la posturile de Director Tehnic, de exemplu, marjele salariale se situeaza intre 2.500 si 4.000 de euro net/luna, sume la care se adauga si diverse sisteme de bonus si motivare a angajatului. In ceea ce priveste salariile oferite altor posturi, putem vorbi despre salarii cuprinse intre 1.500 si 2.500 de euro pentru un post de HR Manager, 1.800 – 2.500 pentru posturile de Director Financiar sau 1.200 – 1.600 de euro pentru posturile de Contabil Sef. Trebuie insa mentionat ca toate aceste plaje salariale se refera la remuneratiile pe care companiile din aceasta industrie le ofera angajatilor de la nivel local, ele crescand substantial in cazul angajatilor ce activeaza in centrale.
Retelele de benzinarii
In ceea ce priveste retelele de benzinarii, activitatea acestora este in general dirijata de la sediile centrale, iar, in unele cazuri, acestea sunt oferite in sistem de franciza catre diversi investitori la nivel local, persoane care se ocupa de gestiunea intregii activitati a benzinariilor. In aceasta a doua situatie ne intalnim si cu posturi care au rolul de a gestiona ansamblul activitatii companiei avand in subordine managerii de la nivel local (caz in care vorbim despre posturi de directori de departament). Referindu-ne concret la nivelurile salariale, putem vorbi de marje cuprinse intre 3.500 si 5.500 de euro net lunar pentru postul de Director Financiar, 3.000 – 4.000 de euro net lunar pentru postul de Director de Resurse Umane, 2.500 – 4.000 de euro net/luna pentru postul de IT Manager. Sub acest nivel exista, cu siguranta, echipe destul de mari in unele cazuri, echipe care la randul lor sunt substantial remunerate. De exemplu, un post de Controlor Financiar poate avea in acest moment un venit lunar de 1.600 – 2.000 de euro net, in unele cazuri depasind marja superioara mentionata.
Cu siguranta ca si pe piata Oil&Gas putem vorbi despre un trend ascendent al salariilor, cu cresteri semnificative in ultimii doi-trei ani. Dar aceasta tendinta a caracterizat nu numai aceasta piata, ci salariile, per ansamblu.
Context international
De asemenea, ar trebui mentionat si faptul ca Romania a fost si este in continuare un “exportator" de forta de munca, si ne referim in principal la oameni de formatie tehnica. Putem sa mentionam doua categorii distincte de personal – personal fara studii superioare, dar cu un grad de calificare, in general, ridicat sau personal cu studii superioare (cum sunt inginerii de diverse specialitati). In primul caz, in acest moment, un numar destul de mare de muncitori romani activeaza in strainatate, in tari precum Arabia Saudita, Libia, Liban, Irak sau chiar pe platforme petroliere marine. Cea de-a doua categorie a fost, de regula, abordata de catre companii multinationale activand in domeniul proiectarii, montarii sau intretinerii echipamentelor utilizate in aceasta industrie. In prima instanta, inginerii romani au lucrat in general in strainatate in cadrul acestor birouri de proiectare, dar in ultima perioada din ce in ce mai multe astfel de companii au demarat activitatea si in Romania.
Specialistii romani castiga in acest moment salarii deja comparabile cu ale colegilor lor din Europa Centrala si de Vest, dar trendul ascendent este foarte probabil sa continue in perioada urmatoare, odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Trebuie spus insa ca nu putem vorbi despre cresteri spectaculoase in viitor. In masura in care piata fortei de munca din Romania va deveni prea scumpa, atentia potentialilor angajatori se va indrepta din ce in ce mai mult spre tari care inca se afla in plin proces de dezvoltare si care ofera resurse umane calificate cu asteptari salariale mai mici (tari precum Rusia, Ucraina, Republica Moldova, China sau India).