Salariul minim brut va creşte în două tranşe în 2016
"Pentru anul 2016, se are în vedere creşterea graduală a salariului de bază minim brut pe ţară, astfel: în semestrul I de la 1.050 lei la 1.125 lei, iar începând cu semestrul II la 1.200 lei; acordarea unor majorări salariale pentru personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, respectiv 5% începând cu data de 1 aprilie 2016 şi încă 5% de la 1 octombrie 2016", se arată în documentul publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.
Legat de politica de ocupare a posturilor vacante din sistemul bugetar, aceasta se va realiza anul viitor potrivit prevederilor art. 31 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 71/2015, respectiv ordonatorii de credite sunt autorizaţi să stabilească numarul maxim de posturi finanţate, astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în condiţiile legii, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget.
Cheltuielile de personal aferente bugetului general consolidat pe 2016 cuprind şi sumele necesare plăţii tranşei aferente anului viitor din titlurile executorii care au ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, care se plătesc esâşalonat conform prevederilor legale in vigoare.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat într-o intervenţie televizată că legea salarizării necesită unele modificări în condiţiile în care ultima majorare salarială a dus la apariţia de anomalii, mai ales în rândul administraţiei publice.
"Legea salarizării trebuie modificată. Am avut discuţii cu sindicatele, am spus foarte clar că vom intra în dezbatere publică cu ea după ce Codul Fiscal şi Codul de procedură fiscală vor fi adoptate de către Parlament”, a spus Rovana Plumb.
"Salariul minim pe economie va creşte în continuare, lucru pe care l-am discutat cu întreprinderile mici şi mijloci. Va fi de 1200 de lei din 2016. Noi ne-am angajat la Carta Socială a Uniunii Europene, care spune foarte clar că salariul minim dintr-un stat membru, cel net, trebuie să reprezinte 50% din netul câştigului salarial mediu pe economie. Suntem în momentul de faţă la 975 la 41% şi vom ajunge undeva la 43%”, a adăugat ministrul.