Salvador Dali, la Castelul Cantacuzino. Peste 200 de lucrări sunt expuse la Bușteni
Xilografii, litografii și gravuri pe metal, distribuite în cinci camere ale castelului: 211 lucrări sunt expuse sub titulatura „Welcome Into My Brain”, vernisată miercuri, 22 iulie. Lucrările au ilustrat capodopere ale literaturii mondiale precum „Divina Comedie”, „Gargantua și Pantagruel”, „Faust”, „Bătrânul și Marea” sau „Tricornul”. Sunt expuse și 78 de gravuri destinate setului de cărți de Tarot.
Expoziția poate fi vizitată zilnic la Castelul Cantacuzino, între orele 9:00 și 20:00, până pe 4 octombrie. Biletele variază între 10 și 35 de lei, în funcție de categoria de vizitatori și de opțiunea de includere în circuit a turului castelului.
Noii proprietari ai castelului și-au luat în serios misiunea de popularizare a artei și culturii universale, pentru că următoarele expoziții sunt programate pentru Henri Matisse, Marc Chagall, Pablo Picasso, Henri de Toulouse-Lautrec și Renoir. Nu este neglijată nici muzica – tot la castel sunt organizate concerte de operă sub egida Prahova Classic Nights, în compania artiștilor de la Teatrul Balșoi din Moscova.
Dali
Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, născut în 1904 și decedat în 1989, a fost un pictor spaniol, originar din provincia Catalonia, reprezentant de seamă al suprarealismului. Grație aparițiilor excentrice și megalomaniei sale, Salvador Dalí a devenit cunoscut pe plan mondial, reușind să folosească forța mass-media pentru a-și spori faima.
Scurt istoric al Castelului Cantacuzino
Potrivit site-ului oficial, Castelul Cantacuzino din Bușteni a fost construit în 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost ministru al României în perioadele 1899-1900 și 1904-1907.
Edificiul, realizat în piatră și cărămidă după planurile arhitectului Grigore Cerchez, se întinde pe o suprafață de 3148 mp. Construit în stil neoromânesc, castelul este înconjurat de un parc ale cărui alei duc vizitatorii spre grotă, cascade și fântâni arteziene. Sala de primire adăpostește o colecție de heraldică unică în România, reprezentând blazoanele familiilor de boieri încuscriți cu cantacuzinii și o friză de picturi votive cu membri ai familiei Cantacuzino din ramura munteană.
Vitraliile, stucomarmura, consolele, plafoanele cu grinzi aparente și pictate, balustradele din lemn, piatră sau fier forjat, feroneria turnată în bronz și bogat ornamentată reprezintă o măiestrie a meșteșugului artistic. Șemineele realizate din piatră albă, ornamentate cu mozaicuri, împlinesc atmosfera de reședință boierească.
Astăzi, la castel se organizează și petreceri private, conferințe, team-building-uri, lansări, sesiuni foto, petreceri caritabile și, după cum s-a spus deja, expoziții și concerte.