Scade riscul executării silite a locuinţelor în 2016
Din păcate, păsuirea ar funcţiona pentru maximum 20% dintre datornici după cum o dovedeşte practica din alte ţări. Estimările de creştere a preţurilor în sectorul imobiliar de până la 5%, precum şi majorarea salariului minim cu 19% ar putea reduce riscul de executări silite a locuinţelor cu 10%-15% anul acesta. Numai la nivelul lui 2015, băncile au vândut credite neperformante, în mare parte garantate cu ipoteci, de 2,6 miliarde de euro.
După un chinuitor an 2015, când restanţierii la creditele ipotecare sau garantate cu ipotecă sperau că vor putea beneficia de efectele salvatoare ale legii dării în plată sau de cea a insolvenţei persoanelor fizice, 2016 nu mai aduce decât speranţa că rău platnicii vor încăpea pe mâna recuperatorilor (pentru a scăpa de circa 50% din datorie, dacă ies bine la preţul de executare al imobilului şi mai contribuie şi cu ceva bănuţi împrumutaţi de la rude şi prieteni).
Aceasta este perspectiva pe care o au rău platnicii după retrimiterea legii dării în plată în Parlament şi amânarea cu cel puţin un an a intrării în vigoare a legii insolvenţei persoanelor fizice.
Darea în plată blamată, insolvenţa personală regretată
Întrebat de efectele pozitive sau negative ale neaplicării celor două legi care se doreau o soluţie a debitorilor împovăraţi de criză, Stan Tîrnoveanu, senior partner la ZRP Insolvency, precizează că nepromulgarea leagii dării în plată are un efect pozitiv asupra evoluţiilor economice. Amânarea cu cel puţin un an a legii insolvenţei persoanelor fizice are însă efecte mai puţin pozitive.
Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET