Scoala Doctorala de Finante – Banci la a zecea aniversare
Care a fost conjunctura infiintarii Scolii Doctorale de Finante-Banci?
Comisia Europeana a lansat o competitie in 1994 pentru infiintarea de scoli doctorale in tarile central si est-europene, in parteneriat cu universitati din Europa de Vest. Au fost trimise la Bruxelles 24 de proiecte din diverse tari, iar Comisia Europeana a selectat doua, respectiv scoala noastra doctorala si o scoala doctorala de la Praga. Scoala Doctorala de Finante – Banci din cadrul ASE a fost acreditata de catre Comisia Europeana ca Centru de Excelenta European. Scoala doctorala presupune atat activitatea de pregatire de cadre de inalta calificare, cat si desfasurarea unor cercetari la standarde internationale in domeniul economic.
Noi, cand am fost acreditati, am primit un grant de la ACE Phare – o ramura a programului Phare care finanta in special activitati de cercetare stiintifica in domeniul economic. A fost singurul grant acordat de ACE Phare coordonat de Romania. Conform proiectului, Scoala Doctorala si-a propus pregatirea de cadre pe doua module: modulul de master in stiinte si modulul de doctorat, pe baza unor curricule aliniate la standardele internationale. Cand am trimis proiectul, care a fost aprobat in 1994, am avut ca parteneri
trei universitati: Universitatea Reading din Anglia, Universitatea Toulouse din Franta si Universitatea Erasmus din Olanda. Astfel, s-au pus bazele logistice ale Scolii Doctorale, care ulterior s-a dezvoltat si pe baza unui grant primit in 1999 de la Banca Mondiala. In prezent, avem colaborari stabile si permanente cu 14 universitati, 4 dintre ele institutii de inalt prestigiu din Statele Unite. Este vorba despre New York University, Columbia University, MIT si Boston University.
Ce presupune acest
parteneriat?
Parteneriatul consta in schimburi de profesori si de studenti. Aproape lunar am avut vizita unui profesor de la universitatile partenere care sustine fie un modul de curs complet, de cateva zile, fie conferinte doctorale. Am mai largit putin cercul, am permis si unor studenti din anii terminali care lucreaza pentru proiectul de diploma sa audieze aceste conferinte. Printre profesorii de la universitatile partenere sunt specialisti de talie internationala, cum ar fi prof. Joseph Stieglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, prof. Carol Alexander, din Anglia, una dintre cele mai bune specialiste in teoria riscului financiar, prof. Mike Artis de la Centrul de Inalte Studii Europene “Jean Monnet” de la Florenta.
Ce inseamna Master
of Science?
La acest ciclu de master, studentii intra pe baza unui concurs de admitere, media minima de intrare este 8; ei audiaza zilnic cursuri de nivel aprofundat in domeniul teoriei riscului, finantelor internationale, macroeconomiei monetare, dinamicii economice, care nu se tin la nivel de facultate. Studentii isi aleg o tema pentru dizertatie, pe care o sustin in fata unei comisii internationale.
Cum se face admiterea?
Exista o teza scrisa la doua discipline, pe baza unei tematici anuntate in prealabil. Disciplinele sunt “Modelarea deciziilor monetar-financiare” si “Piete de capital”, care sunt predate in timpul facultatii la Facultatea de Finante.
Programul se adreseaza numai celor cu studii in finante?
In actuala forma nu se adreseaza numai celor cu studii in finante, pentru ca au fost situatii in care absolventi de la Matematica, de la Relatii Economice Internationale sau de la Cibernetica au studiat tematica si s-au prezentat la examen.
Cate locuri aveti?
Pana in acest moment, la master avem 30 de locuri finantate de la buget si circa 50 de locuri cu plata. Taxa este cea obisnuita pentru un master in ASE, opt milioane de lei pe semestru.
Ce componente are acest program de master?
Sunt doua module, unul se numeste “Strategii si politici financiar monetare”, si se refera la politici macroeconomice. Cel de-al doilea este “Piete financiare si valutare”. In cadrul acestor module, ei studiaza capitole speciale de teorii financiare avansate, finante internationale, macroeconomie monetara, econometrie, dinamica macroeconomica, managementul riscului, decizii in conditii de asimetrie de informatii etc.
Exista si o parte practica sau studiul este axat mai mult pe segmentul teoretic?
Se pune accent, in special la dizertatii, pe aplicarea practica a notiunilor la specificul economiei romanesti. E usor sa faci o dizertatie pentru economia S.U.A., care e o economie viabila, dar pentru piata romaneasca e mai greu, sunt probleme. Dizertatia se sustine in limba engleza in fata unei comisii internationale.
Imi puteti da exemple de absolventi ai Scolii Doctorale aflati in pozitii manageriale?
Printre absolventii Scolii Doctorale se numara Sergiu Manea, vicepresedinte la ABN AMRO, Traian Halalai, director la ING Bank, Lucian Isar de la Citibank, Bogdan Cozmanca de la Banca Nationala a Romaniei. De asemenea, la Banca Nationala lucreaza foarte multi absolventi.
Cat dureaza programul de master?
Programul masteral, care se numeste de fapt program de studii aprofundate, dureaza un an de zile, dupa care unii se inscriu la ciclul de doctorat.
Cati doctoranzi aveti in momentul de fata?
O parte isi continua doctoratul in strainatate si tin legatura permanenta cu noi. Avem doctoranzi in Anglia, in Olanda, in Italia si in Statele Unite, in general la universitatile partenere. La noi sunt circa 25 de doctoranzi activi in cadrul Scolii Doctorale, pentru ca doctoratul cu frecventa, asa cum tinde sa fie in strainatate, nu este foarte dezvoltat, deoarece bursa pentru doctoranzi este foarte mica. Avem opt doctoranzi care lucreaza la Directia de Cercetare si Publicatii a Bancii Nationale, patru doctoranzi care lucreaza la Ministerul Finantelor, iar unii dintre ei lucreaza in bancile comerciale.