Sebastian BODU: Antreprenorul român este carne de tun
S-a întors la avocatură
După ani buni de viață politică, Sebastian Bodu s-a întors la vechea profesie: avocatura. În paralel este și profesor, apropiind 20 de ani de catedră. Spune că nu ar mai candida, această opțiune fiind pe ultimul loc în planurile pe care le are cu viața profesională. Dacă tot vine vorba de avocatură, Bodu își amintește cum, acum mai bine de 10 ani, a reformat „puțin” sistemul bancar: „Băncile credeau că pot scrie orice în contract și că, odată ce acesta a fost semnat, totul este executabil. Astfel, pe când eram directorul Direcției Juridice și Compleanță al ING, am redactat condițiile generale de creditare astfel încât să nu existe, pe cât posibil, clauze abuzive” își amintește acesta despre cum a făcut, ca practician, bine celor din jur.
Tot în sfera Dreptului, dar de data aceasta în calitate de teoretician, Sebastian Bodu se poate lăuda că a scos de la tipar singurul tratat de Drept Societar scris vreodată în România. 1.800 de pagini, însumate în 3 volume.
De unde a venit dorința de schimbare
Cu toate că a avut un parcurs profesional corect iar avocatura îi oferea destule satisfacții, vederile puternice, de centru-dreapta (conservatoare), l-au făcut pe Bodu să schimbe macazul și să intre, la rugămințile unui prieten cu funcție politică mare, în administrația publică. „Avea nevoie de cineva de încredere la ANAF, de cineva care să vină cu mentalitate de manager privat”, povestește el.
Mentalitatea „de manager privat” s-a văzut din prima: în 2006 s-a realizat cel mai mare grad de colectare a creanțelor bugetare, în condiții de relaxare fiscală. Fără ca instituția să fie blamată, cum se întâmplă în România lui 2015. Acțiunile sale însă au deranjat.
Parlamentul European – normalitate
„Cele două mandate de europarlamentar mi-au adus o experiență extraordinară. Am cunoscut o altă lume. Am cunoscut normalitatea”. Am făcut politică fără isterii, fără jigniri și fără ură”, își amintește Bodu.
Tot politica i-a adus însă și decepții. „E trist să fii remarcat din exterior ca un om care își face treaba, dar, din interior, ca unul care nu reușește să își mulțumească șeful politic, care are niște criterii de apreciere pe care nu te poți plia”, adaugă acesta.
Cum vede un om care a făcut parte din sistem antreprenorul român
Sebastian Bodu are termeni de comparație pentru antreprenorul român și pentru antreprenoriatul de la noi. Fostul șef ANAF îi vede ca pe o „carne de tun”. În opinia sa, acesta este supus nu doar la „experimente aiuristice” cât și la abuzuri continue. Iar vina este în totalitate a „celor care stau în birouri și care fac legi pentru care nu au pregătire, în condițiile în care nu au avut niciodată tangențe cu mediul privat”.
O tragedie petrecută de curând relevă, încă o dată, slăbiciunile sistemului: „Este greu să faci antreprenoriat cinstit în România. Sistemul este atât de prost construit încât te impinge să îl eludezi. Și nu pentru că am fi un neam de evazioniști, ci pentru că sunt cerințe imposibil de îndeplinit pentru oricine, oricâtă bună-credință ar avea”.
A creeat un „înger păzitor” al antreprenorilor
Cumva resemnat, Bodu nu își mai propune să schimbe nimic. A încercat, cât a fost la ANAF și i-a și ieșit pe moment. Cei care l-au urmat au adus înapoi aceleași practici. Își propune, în schimb, alături de alții, cu care a înființat un ONG, să apere antreprenorii de abuzurile instituției pe care cândva a condus-o. Căci, în România lui 2015, „este mai abuzivă ca niciodată”: „Sunt mai mulți milițieni decât fiscaliști”. „Am reușit chiar să îl determinăm pe Avocatul Poporului să atace la CCR o ordonanță pe care Curtea a declarat-o neconstituțională. Din păcate, lucrurile s-au oprit aici. Când cand am propus antreprenorilor să introducem o actiune in răspundere civilă delictuală împotriva primului-ministru și a ministrului de finanțe de atunci (Victor Ponta și Eugen Teodorovici) pe chestiunea cu casele de marcat pe care antreprenorii și le-au modificat ca să implementeze prostia numită impozit pe bacșis, toți au spus pas. Le-a fost frică să se judece cu puternicii zilei, s-au mulțumit cu faptul că legea a fost îndreptată în acea chestiune. Drept urmare, îmi văd de treaba mea, de avocatura mea. Cine are probleme, să își angajeze avocat”, spune acesta.
Cât despre România versus Europa, mai precis taxele noastre versus taxele lor, experiența de europarlamentar i-a arătat lui Sebastian Bodu că nu acestea sunt problema, ci modul cum sistemul fiscal și de administrare fiscală este conceput. „Abuziv”, după cum a constatat chiar el. „Se elimină o taxă și, pentru ca să recupereze încasările pierdute, măresc controalele și abuzează de dreptul de control.
Cum este să fii singur împotriva celorlalți
De-a lungul activității profesionale, Sebastian Bodu a făcut valuri prin deciziile sau afirmațiile înteprinse. Mai tot timpul a fost în dezacord cu restul. Ce l-a motivat să nu lase garda jos? „Ideile în care crezi. Statuie nu îți face nimeni. Ba din contră, în momentul în care te înregimentezi politic, toată lumea te blamează”, spune chiar el.
Dacă o creangă e putredă, nu are rost să tai tot copacul
Pe vremea când activa în politică, Sebastian Bodu spunea că atunci când intră banii în joc, ești în stare de orice. Poți rezista totuși, tentației? Categoric, totul ține de mediul în care ai fost format. Puterea exemplului nu funcționează: „Degeaba îl bagi pe unul la închisoare, dacă după el vine altul la fel sau mai rău”, este de părere fostul politician.